latinica  ћирилица
13/10/2020 |  22:05 ⇒ 22:08 | Autor: SRNA

Integrisani turistički proizvod Srpske i Srbije

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Јovanović rekla je da nacionalne turističke organizacije Srpske i Srbije već nekoliko godina predstavljaju jedan integrisani turistički proizvod, naročito za daleka tržišta, jer ti turisti dolaze i ostaju mnogo duže.
Zastava Republike Srpske -
Zastava Republike Srpske

Turisti iz Srbije najradije dolaze na Јahorinu, u Banjaluku, Etno-selo "Stanišići" i u Trebinje.

- Mi tu vidimo šansu, a pokazalo se da je sasvim ispravno da ti turisti, kada obiđu Srbiju, dolaze i u Republiku Srpsku i obrnuto - rekla je Јovanovićeva u petoj kolažnoj emisiji "Dani Srpske u Srbiji", posvećenoj turizmu, koja se emituje na RTRS-u, RTS-u i više od 40 lokalnih televizijskih stanica u Srbiji.

Јovanovićeva je izrazila zadovoljstvo dugogodišnjom saradnjom Turističke organizacije Republike Srpske sa Turističkom organizacijom Srbije, Turističkom organizacijom Vojvodine, kao i turističkim organizacijama Beograda i Novog Sada, gdje se čak usaglašavaju i programi rada.

Prema njenim riječima, u situaciji pandemije virusa korona i Turistička organizacija Srpske prilagodila se novim uslovima, pa je krenula u virtuelne svijetove da se Srpska putem filma predstavlja potencijalnim turistima iz Srbije, ali i cijelog svijeta.

- Naš film o Republici Srpskoj prikazivao se na četiri kontinenta, dobio nagrade - istakla je Јovanovićeva.

Ona je rekla da turisti iz Srbije, koji su na prvom mjestu po broju dolazaka, najradije dolaze na Јahorinu, u Banjaluku, Etno-selo "Stanišići" i u Trebinje, ali to ne znači da ne posjećuju i druga mjesta u Srpskoj.

- Naša prednost je u tome što smo mi u skladu sa trendovima u svijetu i onim šta traži moderni turista, a to je destinacija za zahtjevni odmor. Njih najviše privlači voda i zelenilo, svi dolaze zbog toga i zbog svih adrenalinskih avanturističkih sadržaja koje nudimo, kao što je rafting - naglasila je Јovanovićeva, te navela da je Banjaluka, kao siti-brejk, grad koji privlači najviše ljudi.

Јovanovićeva je pobrojala i druge turističke destinacije u Srpskoj - od Novog Grada, rijeke Une, banja, do Bijeljine, Etno-sela "Stanišići", semberskih salaša, do raftinga na Vrbasu, raftinga u Foči, Višegrada sa Andrićgradom, Trebinja, Bileće, Јahorine sa svim skijaškim pogodnostima, te nacionalnim parkovima "Kozara", "Sutjeska"...

Ona je pomenula i zajednički turistički proizvod sa Srbijom "Čarobni turistički prsten", gdje se kreće od Perućkog jezera brodom, boravi se u Višegradu, te obilaze Andrićgrad, Dobrun, Drvengrad, Šarganska osmica, Kremna, mjesto čuvenih proroka Tarabića.

Što se tiče gastronomije, Јovanovićeva je preporučila turistima da, kada dođu u Banjaluku, obavezno probaju banjalučki ćevap, trapist sir sa tradicijom dugom 200 godina, jedini pravi i originalni, kao i sir iz mijeha sa katuna Sutjeske, "Pađeni" mocarelu, zlatni sir, nevesinjske sireve, hercegovački pršut...

Ona je rekla da su iz cijele BiH u rutu koja se zove "Putevima termalnih izvora" ušle samo "Banja Vrućica" i Terme "Laktaši", te da se rade i kulturne rute koje ulaze u kulturne rute Evrope, a to su putevi vina, putevi sira...

Direktor Turističke organizacije Novog Sada Branislav Knežević istakao je ne samo poslovnu, nego i prijateljsku saradnju dva grada pobratima - Novog Sada i Banjaluke.

On je rekao da je Novom Sadu uvijek drago da pomogne promociju turističkih potencijala Srpske, te podsjetio na prošlogodišnju promociju jahorinske gondole, a prije par nedjelja, i "Banje Vrućice", za koju su Novosađani zainteresovani.

Knežević je dodao da Novi Sad i Banjaluka planiraju neke zajedničke nastupe sljedeće godine, te da vjeruje da će biti organizovani i "Dani Novog Sada" u Banjaluci.

On je napomenuo da je, prema istraživanju iz avgusta, 34 odsto stranih turista došlo u Novi Sad upravo iz Srpske, ako se mogu nazvati stranim turistima, jer ih Novosađani osjećaju kao domaće, i obrnuto.

Govoreći o tome šta Novosađane najviše privuče Srpskoj, Knežević je istakao da Banjaluka ima fantastičnu turističku ponudu, a tu su banje, kao i ljudi, lijepe uspomene i nova prijateljstva.

Manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" ove godine se prvi put, umjesto u gradovima širom Srbije, zbog epidemije virusa korona, realizuje u formi televizijskog serijala koji obuhvata šest kolaž emisija.

U sutrašnjoj šestoj i posljednjoj emisiji biće riječi o kulturi, prosvjeti, umjetnosti i obrazovanju.