latinica  ћирилица
14/10/2020 |  07:42 ⇒ 11:57 | Autor: SRNA

Završne riječi Tužilaštva u postupku protiv Mahmuljina

Sud BiH za danas je zakazao iznošenje završnih riječi Tužilaštva BiH u postupku protiv nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina za zločine počinjene nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.
Suđenje Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje MahmuljinuFoto: RTRS

Na ročištu održanom 2. septembra, odbrana je uložila nekoliko dokaza u odgovoru na dokumente koje je uložilo Tužilaštvo.

Branilac Nermin Mulalić rekao je da bi dokazi koje je uložilo Tužilaštvo mogli ukazivati na to da je odred "El mudžahedin" bio u sastavu Armije BiH, ali da dokumenti koje ulaže odbrana ukazuju na nešto sasvim drugo.

On je dodao da uloženi uredba i uputstvo opovrgavaju tezu Tužilaštva da su pripadnici "El mudžahedina" bili i pripadnici Armije BiH.

Tužilac Sedin Idrizović prigovorio je na relevantnost uložene dokumentacije, navodeći da su propisi na osnovu kojih su vršene vojne evidencije korišteni tokom suđenja i predočavani svjedocima.

Tužilaštvo i odbrana tražili su maksimalni mogući rok za pripremu završnih riječi, ističući složenost predmeta i obimnost dokaza.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa u čijem sastavu je djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin" su od jula do septembra 1995. ubili najmanje 55 zarobljenih srpskih civila i pripadnika Vojske Republike Srpske.

Suđenje Mahmuljinu počelo je u martu 2016. godine.