latinica  ћирилица
14/10/2020 |  09:55 ⇒ 10:10 | Autor: TANЈUG

Mišelinove zvjezdice konačno u Srbiji

Mišelinove zvjezdice konačno i u Srbiji, a prvi restorani koji će dobiti najprestižnije kulinarsko priznanje biće poznati u decembru.

Mišelinova zvjezdica je svojevrstan kulinarski "oskar", najveće i najvrjednije priznanje u kulinarskom svijetu koje dobijaju restorani sa pestižnom ponudom i uslugom.

Restorani mogu da dobiju do tri zvjezdice za kvalitet hrane na osnovu pet kriterijuma: kvaliteta korišćenih namirnica, majstorstva ukusa i tehnike kuvanja, ličnosti kuvara u njegovoj kuhinji, odnosa cijene i ponude, kao i dosljednosti kvaliteta, koju potvrđuju Mišlenovi inspektori.

Mišelinovi inspektori anonimno posjećuju restorane širom svijeta i ocjenjuju isključivo kvalitet hrane koju služe, na osnovu tih pet kriterijuma.

Zvjezdice ne zavise od enterijera, dekora stola ili kvaliteta usluge restorana - to se rangira posebno, ocjenom od 1 do pet.

Svi dobitnici zvjezdica su u Mišelinovom vodiču, u kojem se preporučuju ti restorani, u preko 30 zemalja na tri kontinenta. Do sada je prodato više od 30 miliona publikacija.

Od zemalja u okruženju samo Hrvatska i Slovenija su se našle u Mišlenovom vodiču - Hrvatska sa sedam restorana sa zvjezdicama, a Slovenija sa dva.

Mišelinove zvjezdice pokrenula su braća Andre i Eduard Mešelin čije prezime nose i najpoznatiji prenumatici na svijetu.

Kako bi motivisali ljude da putuju i tako povećali prodaju kola i svojih guma, braća Mišelin su 1900. godine napravila mali vodič sa korisnim informacijama za putnike, kao što su mape, spisak automehaničarskih radnji, benzinskih stanica, te listu mjesta gdje može da se jede ili pronađe prenoćište.

Između ostalog, vodič je imao anonimne ocjene evropskih restorana, a od 1926. godine je počeo da dodjeljuje čuvene zvjezdice.

Osobe koji ocjenjuju hranu - Mišelinovi inspektori, stalno su zaposleni u Mišelin grupi, a većina je studirala u najboljim ugostiteljskim školama u svijetu.