latinica  ћирилица
14/10/2020 |  10:10 ⇒ 10:10 | Autor: RTRS

Čubrilović: Odlazak akademika Јanjića tužna vijest za cijelu Srpsku

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, u ime Narodne skupštine i svoje ime, uputio je izraze dubokog žaljenja zbog iznenadne smrti uvaženog akademika prof. dr Vaskrsija Јanjića Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske i predsjedniku Akademije Rajku Kuzmanoviću.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

- Odlazak akademika Јanjića, koji je svojim dugogodišnjim i predanim radom ostavio neizbrisiv trag u nauci i obrazovanju, tužna je vijest, ne samo za akademsku zajednicu, već i za cijelu Republiku Srpsku koja je izgubila jednog od svojih najznačajnijih naučnika. Akademik Јanjić bio je poznat i priznat u svijetu nauke, a njegovi naučni radovi bili su i ostaće izvor saznanja generacijama koje dolaze i kroz koje će živjeti u budućnosti. On se, svojim stručnim i naučnim radom, upisao u enciklopediju priznatih i uvaženih akademika koji je za života, postao uzor drugima - naveo je Čubrilović.

On je istakao da je akademik Јanjić dostojanstveno predstavljao Akademiju nauka i umjetnosti Republike Srpske, akademsku zajednicu i Republiku Srpsku.

- Za sve njegove zasluge, neka mu je vječna slava i hvala - naveo je Čubrilović u telegramu.

Akademik Vaskrsija Јanjić preminuo je juče u 77. godini nakon kraće bolesti.

Telegram saučešća uputili su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.