latinica  ћирилица
14/10/2020 |  10:40 ⇒ 11:38 | Autor: SRNA

Popović: Zabrinjava ponašanje Prištine o ZSO

Predsjednik opštine Gračanica Srđan Popović rekao je danas da EU, koja je garant Briselskog sporazuma, ništa ne radi da bi Priština formirala zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji, ističući da formiranje ZSO nije pitanje politike, već bezbjednosti i normalnog života.

Popović, koji je i član Srpske liste, naglasio je da odluka predstavnika Srba sa Kosmeta da napuste prištinske institucije ako Priština odluči da ne ispuni pred EU potpisanu obavezu o ZSO predstavljala težak korak i izrazio nadu da će i EU i američka administracija omogućiti da ZSO bude formirana.

Istakao je da je Beograd ispunio sve obaveze iz Briselskog sporazuma, te da zabrinjava to što Priština ni poslije sedam godina nije formirala ZSO na Kosmetu.

- Narod u Gračanici živi u iščekivanju da će nešto konačno da reši, da će početi da se radi - rekao je Popović za Televiziju Pink.

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije napustiće prištinske institucije ako Priština jednostrano odluči da ne ispuni obavezu o formiranju ZSO, koju je potpisala pred EU, najavljeno je poslije sastanka predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet Petrom Petkovićem.

Sastanak je održan poslije izjava iz Prištine o neformiranju ZSO, kao i neangažovanja Brisela po pitanju poštovanja dogovora, poput ZSO, iz Briselskog sporazuma, potpisanog 2013. godine.