latinica  ћирилица
14/10/2020 |  11:37 ⇒ 11:38 | Autor: SRNA

Moskva pozvala na prekid sukoba u Nagorno-Karabahu

Rusija je pozvala Јermeniju i Azerbejdžan da prekinu sukobe u oblasti Nagorno-Karabah i njenoj okolini.
Nagorno-Karabah (foto:Voice of Vienna) -
Nagorno-Karabah (foto:Voice of Vienna)

Poziv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua upućen je tokom telefonskog razgovora sa ministrima odbrane Јermenije i Azerbejdžana, usljed optužbi zaraćenih strana za kršenje primirja.

Šojgu je pozvao Јermeniju i Azerbejdžan da u potpunosti ispune obaveze iz postignutog primirja kojem je posredovala Moskva u subotu, 10. oktobra.

Ministarstvo odbrane u Nagorno-Karabahu optužilo je azerbejdžansku vojsku za artiljerijske i raketne napade, dok je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana optužilo jermenske snage za nove napade na azerbejdžanske položaje duž linije kontakta.

Premijer Јermenije Nikol Pašinjan optužio je juče Tursku da se "probija" u područje južnog Kavkaza radi onoga što je nazvao ekspanzionističkim ambicijama Ankare.

Turska je negirala optužbe Pašinjana, tvrdeći da jermenska vojska mora da napusti Nagorno-Karabah kako bi se pronašlo rješenje za sukobe.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Moskva nije saglasna sa stavom Ankare.

On je naglasio da ne postoji vojno rješenje za sukobe u Nagorno-Karabahu.

- Nismo saglasni sa stavom Turske, koji je nekoliko puta izrazio i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev. Nije tajna da se ne možemo saglasiti sa izjavom da je prihvatljivo vojno rješenje za sukobe - rekao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova dodao je da bi bilo ispravno da se posmatrači vojske Rusije pošalju na liniju kontakta u Nagorno-Karabahu, ali da takvu odluku treba da donesu Azerbejdžan i Јermenija.