latinica  ћирилица
14/10/2020 |  12:22 ⇒ 12:23 | Autor: sputniknews.com

Snimak iz vazduha jedinstvenog sovjetskog letećeg ratnog broda (VIDEO)

Snimak jedinstvenog sovjetskog letećeg ratnog broda, ekranoplana, načinjen je iz ptičje perspektive na plaži u ruskoj republici Dagestan, pruža nevjerovatan pogled na ovu moćnu borbenu mašinu iz vremena Hladnog rata.
Sovjetski ekranoplan "Kaspijsko čudovište" (foto:Lana Sator/WENN) -
Sovjetski ekranoplan "Kaspijsko čudovište" (foto:Lana Sator/WENN)

Snimak načinjen dronom nastao je na obali Kaspijskog mora, nedaleko od grada Derbenta, a napravila ga je agencija Raptli.

Ekranoplan MD-160, kombinacija aviona i ratnog broda, neobična je vojna mašina. Ima 400 tona, i iako izgleda kao avion zbog krila i turbo motora, u stvari je brod ratne mornarice koji je bio naoružan supersoničnim projektilima.

Ovaj ekranoplan je donesen iz baze ruske mornarice u Kaspijsku do Derbenta, gdje bi trebalo da bude izgrađen Patriotski park sa vojnom temom.

Tokom Hladnog rata, napravljen je samo jedan primerak ekranoplana, koji je bio u službi od kasnih osamdesetih do sredine devedesetih.

"Letio" je na visini od nekoliko metara iznad vode i namjena mu je bila da napada ciljeve na moru.

Bio je poznat po svojoj velikoj brzini od čak 550 kilometara na sat (297 čvorova). Poređenja radi, najbrži moderni brodovi kreću se pet puta manjom brzinom.

Sovjetski Savez i Rusija bile su jedine zemlje koje su posjedovale vojni ekranoplan. Druge zemlje su imale slična vozila, ali mnogo manje veličine i uglavnom namijenjena za prevoz putnika ili eksperimente.

Ekranoplan MD-160 bio je nasljednik vozila pod oznakom KM, razvijenog sredinom šezdesetih godina 20. vijeka.

Zapadne obavještajne službe dale su mu ime „Kaspijsko čudovište“ (Caspian Sea monster), dok je oznaka KM zapravo označavala prototip broda (korablь maket).