latinica  ћирилица
14/10/2020 |  12:37 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Do decembra spremna kovid bolnica sa 350 kreveta (VIDEO)

U toku je adaptacija prostora stare hirurgije Univerzitetsko- kliničkog centra Srpske, za prijem novih pacijenata oboljelih od kovida 19.
Adaptacija stare hirurgije - Foto: RTRS
Adaptacija stare hirurgijeFoto: RTRS

Medicinski stručnjaci strahuju pred sezonom ukrštanja gripa i virusa korona, i povećanja broja oboljelih, koji je posljednjih dana trocifren.

I prethodnih mjeseci prostor stare hirurgije bio je u funkciji zbrinjavanja oboljelih od kovid 19 , kada je u jednom momentu samo na toj lokaciji bilo zbrinuto 194 pacijenta. Bile su osposobljene i dvije operacione sale za one koji su bili pozitivni na virus korona.

Tada je u adaptaciju prostora uloženo 600 hiljada maraka. Riječ je o veoma trošnom objektu, ali veoma potrebnom pred novim povećanjem zaraženih virusom korona. Za novu adaptaciju vrijednost radova je više od milion i tri stotine hiljada maraka, bez PDV-a.

Prema riječima generalnog direktora UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić naveo je da će u ovom objektu biće rezervni položaj za zbrinjavanje pacijenata pozitivnih na virus korona.

- Pred nama je veliki zadatak da pronađemo sredstva za opremanje objekta, što podrazumijeva nabavku kreveta, medicinsku opremu, dijagnostičke i laboratorijske aparate, svu potrebnu kancelarijsku opremu, ali i da sa lokacije Paprikovac preusmjerimo 700 zdravstvenih i pomoćnih radnika - objasnio je Đajić.

A kada budu završeni ovi radovi, slijedi opremanje medicinskom opremom, nabavka kreveta i posteljine, ali i kadrovska organizacija. Zdravstveni radnici su preopterećeni, nisu imali vremena za odmor, a slijedi novi talas oboljelih, pojašnjava direktor Đajić, naglašavajući da svi moramo poštovati epidemiološke mjere, kako ne bi došlo do zagušenja bolničkog sistema.

Od prvog decembra trebalo bi da profukcioniše stara/nova bolnica za oboljele od kovida .

U UKC-u se nadaju da, po okončanju pandemije kada bolnica za kovid ne bude imala pacijenata, taj objekat bude prilagođen za Kliniku za ginekologiju i Kliniku za dječije bolesti, u vrijeme rekonstrukcije ovih klinika na Paprikovcu.