latinica  ћирилица
14/10/2020 |  13:00 ⇒ 13:00 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: Vrijeme je da Rusija prestane da se obazire na mišljenje Zapada

Vrijeme je da Rusija prestane da se osvrće na mišljenje Zapada, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (Foto: Sputnjik) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnjik)

- Vrijeme je da prestanemo da sudimo o sebi prema procjenama koje nam daju kolektivni Zapad ili pojedine zapadne zemlje, i već to činimo - rekao je Lavrov u intervjuu za tri ruske radio-stanice, uključujući Sputnjik.

On je rekao da ne misli da Rusija mora stalno da uzima u obzir šta Zapad govori o njoj. Kako je rekao, to, istovremeno, uopšte ne znači odstupanje od ranije postignutih dogovora.

- Uvjeren sam da naš stav udaljavanja od situacije kada se osvrćemo na Zapad: "Aha, šta će oni o nama tamo misliti?", mora da ostane u okvirima međunarodnog prava i moramo da ostanemo privrženi svim onim dogovorima koji su uz naše učešće postignuti - naglasio je Lavrov.

Istovremeno, on je dodao da zapadne zemlje iz nekog razloga često "smatraju da su iznad zakona i iznad nivoa Ruske Federacije".

- Osjećaj sopstvene nadmoći je veoma opasan. Dovoljan nam je osjećaj ličnog samopoštovanja - rekao je ruski ministar.

Lavrov je u utorak izjavio tokom telefonskog razgovora sa kolegom Žozepom Boreljom da Rusija poziva zemlje Evropske unije da odustanu od razgovora sa stanovišta nadmoći i pređu na ravnopravan dijalog. On je dodao da podsticanje antiruskih raspoloženja ne odgovara ciljevima stabilizacije situacije u Evropi.