latinica  ћирилица
14/10/2020 |  13:04 ⇒ 13:05 | Autor: srpskainfo.com

"Žensko srce u šinjelu" gostuje u Doboju

Nakon brojnih izvođenja u Srbiji i Republici Srpskoj čuvena predstava "Žensko srce u šinjelu" gostovaće prvi put u Centru za kulturu i obrazovanje Doboj 21. oktobra, sa početkom u 19.00 časova.
Predstava-Žensko srce u šinjelu (foto:gradskopozorište) -
Predstava-Žensko srce u šinjelu (foto:gradskopozorište)

Predstava govori o ženama, srpskim heroinama u Prvom svjetskom ratu – Milunki Savić, najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja, Flori Sends, jedinoj Britanki sa činom kapetana u srpskoj vojsci, i Nadeždi Petrović, najznačajnijoj srpskoj slikarki 20. vijeka, koja je napustila lagodan život u Parizu i vratila se u zaraćenu Srbiju da pomogne svom narodu.

Uz veliki istorijski i edukativni karakter, u predstavi ima i elemenata komedije koji su savršeno uklopljeni u duh Srbije početkom 20. vijeka.

Predstava "Žensko srce u šinjelu" je od strane kritike i publike proglašena za jednu od najboljih na temu Prvog svjetskog rata, o čemu najbolje govori podatak da je 15. novembra 2019, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, izvedena u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

Naslovne uloge tumače pozorišne i filmske glumice iz Beograda Nina Grahovac, Јovana Petronijević i Vesna Paštrović, a režiju potpisuje legendarna glumica Mirjana Karanović.

Predstava će biti izvedena za smanjeni broj gledalaca i uz poštovanje svih mjera zaštite građana od virusa korona.

Prije Doboja, predstava "Žensko srce u šinjelu" će biti izvedena 20. oktobra na otvaranju Festivala omladinskih pozorišta Republike Srpske, koji se ove godine održava u Rudom.