latinica  ћирилица
14/10/2020 |  13:05 ⇒ 16/10/2020 | 08:18 | Autor: SRNA

Bijeljina: Horski festival od 16. do 18. oktobra u izmijenjenom formatu

Tradicionalni horski festival "Majske muzičke svečanosti" u Bijeljini ove godine će, zbog pandemije virusa korona, biti održan od 16. do 18. oktobra, ali u izmijenjenom formatu.
Tradicionalni horski festival (foto:noviglas.info) -
Tradicionalni horski festival (foto:noviglas.info)

Umjetnički savjet i Organizacioni odbor donijeli su odluku da Festival bude održan onlajn, prijavljeni učesnici poslali su svoje audio i video-zapise, snimke će preslušati žiri u Bijeljini, a proglašenje rezultata biće putem društvenih mreža.

- Na 19. festivalu Majske muzičke svečanostiž takmičiće se više od 30 ansambala u devet takmičarskih kategorija, kao i 20 solo pjevača - saopštio je portparol festivala Stevan Čukić.

Na Festivalu će učestvovati ansambli iz Poljske, Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH, kao i solo pjevači.

Festival će biti otvoren svečanim koncertom, koji će biti održan u petak, 16. oktobra, u Eparhijskom kulturnom centru, sa početkom u 18.00 časova.

Na koncertu će nastupiti Srpsko pjevačko društvo "Srbadija" sa dirigentima Desankom Trakilović i Јelenom Trakilović, zatim mecosopran Ljubica Vraneš i bas Dragoljub Bajić, oboje prvaci beogradske opere.

Žiri će preslušati snimke u subotu i nedjelju, 17. i 18. oktobra, po takmičarskim kategorijama, u prostorijama Centra za kulturu "Semberija".

U proteklih 18 godina, "Majske muzičke svečanosti" okupile su više od 550 horova i 40.000 horskih pjevača.

Izvršni organizator festivala je Srpsko pjevačko društvo "Srbadija", koje je, svojim ugledom i brojnim međunarodnim nagradama, uspjelo privući renomirane horove i najuglednije dirigente iz svijeta horske muzike.