latinica  ћирилица
14/10/2020 |  13:26 ⇒ 13:36 | Autor: SRNA

Migranti vraćeni iz Hrvatske sa povredama

Grupa od 14 migranata primljena je u Hitnu pomoć i Dom zdravlja Velika Kladuša s više tjelesnih povreda koje su im, kako su rekli, nanijeli pripadnici MUP-a Hrvatske dok su ih vraćali na teritoriju BiH.
Migranti u FBiH, arhiv (Foto: N1) -
Migranti u FBiH, arhiv (Foto: N1)

U Hitnoj pomoći migrantima su sinoć konstatovane lakše povrede, a neki su upućeni na dalje pretrage i rentgen, prenosi televizija N1.

Prema fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama, migranti imaju podlive na različitim dijelovima tijela i lica.

Portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić rekao je da se prisilno vraćanje migranata dešava svaki dan na različitim područjima koja nisu granična.

- To su šumski prelazi. Imaju prijave da se vrate s povredama, nekada su vidljive, ali je teško dokazati da je to uradila hrvatska policija kako oni tvrde. Ljekari utvrđuju da li su to povrede nastale prilikom pokušaja ilegalnog prelaska ili u međusobnom sukobu migranata - rekao je Šiljdedić.

On kaže da se sve izjave, prijave i dokumentacija dostavljaju Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara i da ih ima jako mnogo za protekle tri godine.

Nevladine međunarodne organizacije upozoravale su na nasilje koje MUP Hrvatske čini nad migrantima prilikom vraćanja na teritoriju BiH, ali čelnici tog ministarstva i Hrvatske negiraju da vrše bilo kakvo nezakonito nasilje.