latinica  ћирилица
14/10/2020 |  14:27 ⇒ 19:31 | Autor: SRNA

U Višegrad u protekle dvije godine uloženo oko četiri miliona KM

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas da je Vlada Srpske u posljednje dvije godine uložila oko četiri miliona KM u infrastrukturne projekte u opštini Višegrad.
Sastanak u Višegradu (Foto: Opština Višegrad) -
Sastanak u Višegradu (Foto: Opština Višegrad)

Nakon sastanka sa načelnikom opštine Mladenom Đurevićem na kojem je učestvovala i ministar trgovine i turizma Suzana Gašić, Golićeva je rekla novinarima da je u Višegradu u toku sanacija Sportske dvorane u koju Vlada Srpske ulaže oko 340.000 KM iz projekta energetske efikanosti.

- Projekat podrazumijeva termičku izolaciju dvorane, zamjenu prozora i vrata, krovnu konstrukciju, rekonstrukciju grijanja - naglasila je Golićeva.

Ona je navela da je na sastanku bilo riječi i o funkcionisanju Komunalnog preduzeća, te o završetku vodovodne i kanalizacione mreže.

- Sa načelnikom smo dogovorili da objekat Doma zdravlja uđe u projekat energetske efikasnosti i dogovorili smo procedure i način, kako bi pristupili saniranju tog objekta - dodala je Golićeva.

Ona je napomenula da je u Višegradu u toku završetak projekta izgradnje 40 stambenih jedinica, koji je finansirala Vlada Srpske, ističući da bi uz još jedan takav objekat kolektivni centri u ovoj lokalnoj zajednici bili raspušteni.

Golićeva je podsjetila da je mnogo urađeno i na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u naseljima Bikavac i Garča, gdje je završava proces otkupa stanova.

Ona je naglasila da će u narednom periodu biti još projekata i da je cilj Vlade Republike Srpske da ulaže kako bi buduće generacije zaposlenje našle u svom gradu.

- Na rukovodstvu opštine i Vladi je da ne dozvole da mladi i školovani ljudi napuštaju ove prostore, već da ostanu u Republici Srpskoj i zajedno sa nama učestvuju u njenom razvoju - rekla je Golićeva.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je Višegrad jedna od opština koja je imala veliku podršku Vlade Srpske i svih institucija, na čemu je posebno zahvalan.

Zahvalivši se ministrima na posjeti, Đurević je rekao da je na sastanku bilo riječi o projektima koji su u toku, a koje je finansirala Vlada Republike Srpske.

Sastanku su prisustvovali i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srđan Todorović i direktor preduzeća "He na Drini" Nedeljko Perišić.

Todorović je rekao da je opština Višegrad u proteklom periodu, kroz projekat prekogranične saradnje, uspjela da obezbijedi značajna donatorska sredstva za poboljšanje upravljanja otpadom u ovoj lokalnoj zajednici.

- Kroz taj projekat opština je dobila vozilo za bolje sakupljanje i razdvajanje komunlanog otpada. Obaveza opštine Višegrad je kofinansiranje od oko 60.000 KM i danas smo dogovorili da će Vlada Srpske obezbijediti sredstva kako bi ova oprema bila dopremljena i stavljena u funkciju - naveo je Todorović.

On je istakao da će pomoću ove opreme biti moguće razdvajanje korisnih sirovina iz ukupnog komunalnog otpada, biće obezbjeđena bolja profitabilnost komunalnog preduzeća i omogućiće se da se sačuvaju radna mjesta i otvore nova.

Golićeva i Đurević posjetili su Sportsku dvoranu, gdje će se raditi energetska sanacija objekta u okviru projekta "Energetska efikanost u Republici Srpskoj", koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Golić, Gašić, Đurević i Todorović će zajedno posjetiti opštinu Novo Goražde, gdje će ih primiti načelnik Mila Petković.