latinica  ћирилица
14/10/2020 |  16:18 ⇒ 16:29 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Opravdana sumnja u političku pozadinu rada CIK-a

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da su tvrdnje poslanika SDS-a Mirka Šarovića da postoje prijave o predizbornoj krađi, o čemu je tražio informaciju od Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, dokaz da su pojedini članovi CIK-a blisko vezani za određene političke stranke, poput SDS-a.
Snježana Novaković Bursać - Foto: RTRS
Snježana Novaković BursaćFoto: RTRS

- Vrlo je interesantno da je Mirko Šarović danas na sjednici tražio da u dnevni red bude uvrštena informacija CIK-a o nekakvim prijavama. On je prvi u javnost izašao sa informacijom da ima određeni broj prijavljenih predizbornih krađa. Nameće se pitanje odakle Šaroviću taj podatak - rekla je Bursaćeva.

Ona je podsjetila da je prije pet dana poslanik SDS-a Dragan Mektić, gostujući na jednoj televiziji, izjavio da SDS radi inženjering.

- Izlaze prvi s tim podatkom, što direktno potvrđuje da imaju najdirektniju vezu u CIK-u - rekla je Bursaćeva, dodajući da je očito da neregularnosti postoje.

Ona je navela da SNSD poziva sve istražne organe da hitno izvrše istrage i otklone sumnje, te pozvala politički angažovane članove CIK-a da prestanu derogirati, ionako, narušeno povjerenje u izborni proces za lokalne izbore.

Bursaćeva je ponovila stav o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, napominjući da nije bitno samo donijeti zakon, nego voditi računa o tome i kako ga sprovoditi.

- Oni /predlagači opozicije/ su u ovom prijedlogu totalno poremetili strukturu i podjelu nadležnosti po stubovima i poremetili horizontalnu strukturu između nivoa - pojasnila je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, nesporna je potreba donošenja dobrog zakona o sprečavanju sukoba interesa, ali, za sada, ključni nedostatak predloženog teksta jeste to što nije ispraćena raspodjela nadležnosti između različitih nivoa vlasti u BiH.

- Provjeru podataka, kao i istrage, treba da vrše i vrše policijske agencije u BiH, a predloženim zakonom predviđa se donošenje spornog pravilnika kojim bi bilo regulisano da ove poslove radi Komisija za sprečavanje sukoba interesa, što nije prihvatljivo - upozorila je Bursaćeva.

Ona je podsjetila da je SNSD predložio 20 amandmana na ovaj zakonski prijedlog a HDZ 19, te da je juče na Ustavnopravnoj komisiji traženo dodatno vrijeme kako bi se zakonski prijedlog uskladio sa amandmanima, što nije dobilo podršku.

- Tako da imate situaciju da su usvojeni i naš i amandman HDZ-a, a da jedan drugog potiru ili su u koliziji. Nije ovo dobar put - zaključila je Bursaćeva.