latinica  ћирилица
14/10/2020 |  17:10 ⇒ 17:11 | Autor: SRNA

Špirić: Srbima omogućiti ostanak na ognjištima

U Drvaru je danas na sastanku predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikole Špirića sa načelnicima zapadnokrajiških opština, gdje Srbi čine većinu povratničkog stanovništva, doneseno nekoliko zaključaka koji se odnose na poboljšanje položaja Srba povratnika u Federaciju BiH.
Drvar: Špirić sa načelnicima opština - Foto: RTRS
Drvar: Špirić sa načelnicima opštinaFoto: RTRS

Špirić je izjavio Srni da je jedan od zaključaka da se najveće stradanje Srba u zapadnokrajiškim opštinama dogodilo nakon rata.

- Tamo gdje je uspostavljen mir rezultati su poražavajući. Ovo su opštine gdje je počeo proces asimilacije, one su kažnjene, budžeti su ispražnjeni i traje borba za opstanak - rekao je Špirić nakon sastanka, kojem su prisustvovali načelnici opština Drvar Dušica Runić, Glamoč Nebojša Radivojša, Istočni Drvar Milka Ivanković, kao i delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta i Aleksandar Štrbac.

Špirić je naglasio da je zaključeno da načelnici povratničkih opština zajedno sa poslanicima upute zahtjev vladama Livanjskom kantona, FBiH i Republike Srpske, kao i zajedničkim institucijama da u narednoj godini u budžetima planiraju sredstva za povratničke opštine, za pomoć u obnovi infrastrukture i za održivi povratak.

Naveo je da je potrebna revizija ugovora o privatizaciji u svim preduzećima koja su privatizovana, jer se, kako je naveo, dešava ogroman kriminal i potrebno je da se u rješavanje ovog problema uključe i institucije za sprovođenje zakona.

Špirić navodi da se imovina u centru Drvara rasprodaje i vozi u srednju Bosnu, kao i da je to poruka ljudima da se sele i da ne žive više u Drvaru.

On je naglasio da je neophodno pristupiti izmjeni Zakona o predškolskom obrazovanju, koji je na kantonalnom nivou, jer samo u Drvaru predškolske institucije finansira lokalna zajednica, te Zakon izjednačiti sa drugim opštinama u Livanjskom kantonu i u FBiH.

- Glamoč je jedina opština u Livanjskom kantonu gdje se ne izučava srpski jezik. Poruka roditelja i vlasti iz Glamoča jeste da to bude realizovano u narednih mjesec dana inače će se pristupiti bojkotu nastave - naveo je Špirić.

Prema njegovim riječima, jedan od zaključaka jeste i to da se pokrene inicijativa o izmjeni Zakona o šumama radi povećanja šumske takse na 15 odsto, sa dosadašnjih osam, da bi lokalni budžeti mogli da servisiraju lokalnu putnu infrastrukturu.

- Za 25 godina nije napravljen nijedan metar puta, ni lokalnog, niti magistralnog sa stanovišta kantonalnog, federalnog ili budžeta zajedničkih institucija. Da li je to osveta povratničkim opštinama - ne znam, ali mi zahtijevamo da se izmijeni Zakon o šumama da bi lokalne zajednice dobile novu finansijsku kondiciju - poručuje Špirić.

Na današnjem sastanku je konstatovano i da je u povratničkim opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom izvršena zakonska diskriminacija kada je riječ o obnovi stambenih jedinica.

Špirić je ukazao i na problem vojnog poligona "Barbara" u Glamoču, gdje se stanovništvo bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a ne može da dobije međunarodni sertifikat da je riječ o zdravom proizvodu.

Prema njegovim riječima, zaključeno je i to da je neophodno formirati ekonomsko-pravni savjet povratničkih opština, te zatražiti pomoć od eksperata iz Republike Srpske i Srbije i pratiti realizaciju ovih zaključaka.

- Јer, ukoliko se ne bude sve pokrenulo sa mrtve tačke, stanovništvo će napuštati povratničke opštine Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac. Ako su se Srbi saglasili da postoji jedinstvo u Srebrenici i u Mostaru, današnji zahtjev jeste da se to jedinstvo pokaže i u Drvaru, Glamoču, Grahovu i Petrovcu da bi život u ovim opštinama bio koliko-toliko podnošljiv - poručio je Špirić.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni će se u narednom periodu raditi na sprovođenju zaključaka sa današnjeg sastanka kako bi se omogućio ostanak Srba na ognjištima.

Predsjednik Udruženja protjeranih građana Drvara Mile Marčeta rekao je Srni da je opstanak Srba u FBiH veoma težak.

- Prvi povratak nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma upravo se desio u Drvaru, tada smo dobili samo obećanja, a danas su nam okrenuta leđa - naveo je Marčeta.