latinica  ћирилица
14/10/2020 |  18:01 ⇒ 18:02 | Autor: SRNA

Tadić: Prioriteti Tužilaštva trgovina ljudima, izborne prevare, visoka korupcija

Glavni tužilac BiH Gordana Tadić danas je u svjedočenju pred parlamentarnom istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu BiH navela da su prioriteti Tužilaštva u ovom trenutku slučajevi trgovine ljudima, izborne prevare i visoke korupcije.
Gordana Tadić - Foto: RTRS
Gordana TadićFoto: RTRS

Govoreći pred članovima Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, Tadićeva je iznijela svoja zapažanja o radu pravosudnih institucija, te prijedloge koji bi, prema njenom mišljenju, unaprijedili stanje u pravosuđu.

Tadićeva se založila se za formiranje apelacionog suda, kao vrhovnog sudskog tijela na nivou BiH, te naglasila je potrebno promijeniti Zakon o krivičnom postupku s ciljem popravljanja položaja oštećenog kome bi, u slučaju odluke o obustavljanju istrage, trebalo biti omogućeno da nastavi gonjenje.

Komisija se, prethodno, nije izjašnjavala o prijedlogu glavnog tužioca da na sjednici Privremene istražne komisije ne bude prisutan član Komisije protiv koga se pred Sudom BiH vodi postupak zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, saopšteno je iz parlamenta.