latinica  ћирилица
14/10/2020 |  19:05 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Tadić: Do kraja godine biće predmeta visoke korupcije (VIDEO)

Glavni tužiteljka BiH Gordana Tadić danas pred privremenom parlamentarnom Istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama. Najavila je tužilačke odluke u predmetima visoke korupcije, do kraja godine.
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić - Foto: SRNA
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana TadićFoto: SRNA

Formiranje trećestepene pravosudne instance koja bi bila razdvojena od Suda BiH, izmjene zakona o Obavještajnoj agenciji, VSTS-u, Tužilaštvu i Sudu BiH s posebnim akcentom na proširene nadležnosti Suda, vraćanje prava oštećenima kroz promjene Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku, ali i precizno definisanje liste koruptivnih krivičnih djela, koja zakonom nije ni predviđena, samo su neke od prijedloga promjena u zakonodavnom okviru glavnog tužioca BiH Gordane Tadić. A u postojećem okviru, kao prioritete u radu istakla je trgovinu ljudima, izborne prevare i visoku korupciju.

- U ovom momentu mi radimo prilično veliki broj djela korupcije, neke od njih, mislim da će biti okončane i do kraja godine - rekla je Tadićeva.

Podsjetila je Tadićeva i na brojne oslobađajuće presude u oblasti korupcije, u kojima su tužioci ulagali i žalbe. No, prvostepene su potvrđivane. Na konstatacije članova Komisije kako tužioci imaju svu moć u sudskim procesima, Tadićeva ih je "podsjetila" kako konačnu riječ ipak daje Sud – prvo kroz potvrđivanje optužnice, za šta je zaduženo samo dvoje sudija kako je odlučio predsjednik Suda, a potom i kroz izricanje presude.

Tužioci nisu samostalni ni u istražnim radnjama, jer zavise od pozitivnog ishoda brojnih naredbi, koje proces prate i postupanja po tim naredbama. Objašnjavala je glavni tužilac i koliko je kompleksno koristiti elektronski model za dodjelu predmeta tužiocima, ali i podsjetila na odaslate zahtjeve za njegovo unapređenje, koje zavise kako od novca tako i od raspoloživih stručnjaka iz te oblasti.

Potvrdila je da sve optužnice, nakon ovjere šefova odjeljenja i odsjeka, stižu i na njen sto za verifikaciju. U meritum ne ulazi, ali sa sadržajem se upoznaje i to samo onim iz oblasti terorizma, krijumčarenja ljudi i povrede bezbjednosti. I negirala medijske insinuacije da Tužilaštvo ne procesuira predmete iz oblasti izbornog procesa.

- Radimo ono što je u našoj nadležnosti - kaže Tadićeva.

Govorila je ona i o neželjenoj percepciji javnosti uz konstataciju da se ona prečesto formira preuranjeno i u vezi sa pojedinačnim predmetima . Kazala je i da postoje politički pritisci i ozbiljne prijetnje njoj i njenoj porodici, čiji bi ostanak u BiH, trebalo da bude poruka, kaže Tadićeva da građana treba da se osjećaju bezbjedno. No, članovi komisije ipak su izvlačili svoje zaključke.

- Kaže kad bi građani znali ono što ja znam percepcija bi bila još i gora, a onda kaže kako građani treba da se osjećaju bezbjedno - Damir Arnaut, poslanika Naše stranke u Predstavnickom domu PSBiH.

I mada su obećavali članovi Komisije kako o konkretnim predmetima neće govoriti, u višečasovnoj komunikaciji obećanje nisu ispunili. Od svih poruka Tadićeve, nekima je bilo mnogo važnije što su omiljeni im sarajevski portali direktno prenosili ovo “ispitivanje“, koje je na početku obilježio svojevrsni incident. S obzirom na činjenicu da se pred pravosuđem BiH vodi krivični postupak zbog zloupotrebe položaja, protiv člana Komisije Dragana Mektića, glavni tužilac predložila je da Mektić ne učestvuje u radu.

No pravila su diktirali članovi Komisije, pa je Mektić sjednici prisustvovao, ali je Tadićeva odbila da na Mektićeva pitanja odgovara. Konstatacije i komentare dijelom i neprimjerene izbjeći nije mogla, pa je sjednica okončana onima o visini plata u zakonodavnoj i sudskoj vlasti.