latinica  ћирилица
14/10/2020 |  19:11 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Srbima povratnicima omogućiti ostanak na ognjištima (VIDEO)

Položaj Srba povratnika u pet zapadnokrajiških opština izuzetno je težak. Svi zakoni su diskriminatorski prema povratnicima, a ulaganja u infrastrukturu gotovo da i nema, zbog čega je neizvjestan opstanak Srba na ovom području, zaključeno je na sastanku predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Nikole Špirića sa predstavnicima ovih opština.
Nikola Špirić sa načelnicima zapadnokrajiških opština - Foto: SRNA
Nikola Špirić sa načelnicima zapadnokrajiških opštinaFoto: SRNA

Dogovoreno je da nadležnima bude upućen set zahtjeva, čijim bi ispunjavanjem bio poboljšan položaj povratnika.

U Kantonu 10 prije rata živjelo je više od 50.000 Srba, danas ih je tek oko 14.000. Iako je proces povratka izbjeglog i raseljenog stanovištva počeo upravo u ovim krajevima, dvije godine nakon okončanja rata, još nije okončan, jer i dalje nisu stvoreni infrastrukturni uslovi. Ni ekonomski položaj, zbog nebrige kantonalne i federalne vlasti i diskriminatorskih zakona, nije ništa bolji.

- Da smo mi taoci loše napravljenih zakona, kada je riječ o pitanju raspodjele prihoda, upravljanja resursima, i svim onim što bi moglo da doprinese dobrobiti i ostanku našeg naroda ovdje - rekla je Dušica Runić načelnica opštine Drvar.

Sve primjedbe načelnika opština Drvar, Istočni Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac saslušao je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, Nikola Špirić.

Nakon sastanka, formulisano je nekoliko zahtjeva prema višim nivoima vlasti, a neki od osnovnih su revizija svih ugovora o privatizaciji u Kantonu 10, povećanje taksi za sječu šume, izmjene Zakona o predškolskom obrazovanju i uvođenje grupe nacionalnih predmeta u Glamoču. Dogovoreno je i da bude formiran Ekonomsko-pravni savjet koji će pratiti realizaciju ovih zaključaka.

- Mi nemamo pravo da odustanemo. Moramo na svakoj adresi, gdje god ima koji Srbin funkcioner iz Republike Srpske i iz ovog kraja, da počnemo sa ovim zaključcima - rekao je Špirić.

Predsjednik Udruženja protjeranih građana Drvara Mile Marčeta apelovao je da i domaći i strani faktori dođu i da vide šta se dešava.

- I da se napravi projekat kako bi se moglo opstati - dodao je Marčeta.

Učesnici sastanka najavili su i da će vladama Federacije, Republike Srpske i Kantona 10, kao i predstavnicima zajedničkih institucija, uputiti zahtjev da planiraju sredstva za obnovu infrastrukture i održiv povratak.