latinica  ћирилица
14/10/2020 |  19:13 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Predizborni atak opozicije na sjednici Predstavničkog doma (VIDEO)

U Sarajevu je zasjedao Predstavnički dom. Raspravu o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je prijedlog opozicionih partija iz Federacije, obilježile su optužbe opozicije iz oba entiteta, protiv SNSD-a i HDZ-a.
Zajedničke institucije BiH (Foto: moderndiplomacy.eu) -
Zajedničke institucije BiH (Foto: moderndiplomacy.eu)

Inicijativa SDS-a, da CIK - Predstavnički dom obavijesti o velikom broju glasača putem pošte, nije prihvaćena, ali nije prošla nezapaženo.

Iz SNSD-a su pozvali istražne organe da hitno otklone sumnje u regularnost izbornog procesa, izazvane brojem birača prijavljenih za glasanje putem pošte.

Predsjedavajuća kluba Snježana Novaković Bursać insistiranje SDS-ovog Mirka Šarovića na ovom problemu ocijenila je kao indikativno. Ukazala je i na javno priznanje poslanika SDS-a Dragana Mektića da ova partija vrši izborni inženjering.

- SNSD poziva istražne organe da otklone sumnje, a sa političkog aspekta pozivam politički angažovane članove CIK-a da prestanu derogirati narušeno povjerenje u izborni proces - rekla je Novaković Bursać.

Šarović nije otkrio mehanizme na osnovu kojih tvrdi da je broj neregularnih glasača putem pošte znatno veći od broja koji je CIK ustanovila.

- Ako mene pitate ja mislim da u potpunosti te glasove treba odstraniti - smatra Mirko Šarović predsjedavajući Kluba SDS PDP u Predstavničkom domu BiH.

Činjenicu da su zakoni o sukobu interesa i o javnim nabavkama, koji je dva puta dobio negativno mišljenje Ustavno-pravne komisije, među 14 uslova za evropski napredak BiH, predlagači iz SDP-a, DF-a i njihovih partnera koristili su kao argument za tvrdnju da je izvršna vlast BiH nesposobna, etiketirajući SNSD i HDZ.

Reagovala je zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Borjana Krišto.

- Kako je moguće kad ustavno-pravna komisija broji devet članova od čega svi drugi imaju pet, a ove dvije partije četiri člana - navela je Krišto.

Opozicija nije ponudila sistemska rješenja, ne odražavaju GREKO preporuke, te ukazuje da je istovjetan tekst zakona o sukobu interesa opozicija koristila u predizborne svrhe i uoči opštih izbora.