latinica  ћирилица
14/10/2020 |  22:09 | Autor: SRNA

Važna podrška Predstavništva u Srbiji Narodnom pozorištu Srpske

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig je na manifestaciji "Dani Srpske u Srbiji" izjavila da je ovom pozorištu, koje obilježava 90 godina rada, a do sada je sarađivalo na pet predstava u okviru manifestacije, od izuzetnog značaja podrška Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.
Narodno pozorište Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodno pozorište Republike SrpskeFoto: RTRS

- Ono što je značajno za umjetnike su upravo mjesta sučeljavanja, razmjene iskustava, tako da je to za nas vrlo dragocjeno. Mogu da istaknem da je ta saradnja Narodnog pozorišta Republike Srpske sa našim Predstavništvom u Srbiji u kontinuitetu - rekla je Dodigova.

Dodigova je u šestoj, završnoj emisiji manifestacije, koja se ove godine zbog epidemije virusa korona umjesto u gradovima širom Srbije, održava u formi kolažnih TV emisija, zahvalila Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu što je omogućilo da jedan segment dokumentarnog filma povodom 90 godina rada i postojanja ovog pozorišta bude snimljen u Vili Republike Srpske na Dedinju.

Riječ je o filmu u produkciji RTRS-a, koji bi trebalo da bude završen u novembru ili decembru ove godine, a ugostili su i značajna imena iz Srbije.

Dodigova je najavila da će Narodno pozorište već 21. oktobra putovati na gostovanje u Srbiju, u Zaječar, gdje će odigrati predstavu "Zločin i kazna".

Ona je istakla da se očekuju i tri premijere do kraja godine - 18. oktobra premijera predstave "Zlatno doba", prvaka pozorišta Željka Stjepanovića, 30. oktobra predstave "Derviš i smrt", režisera Dejana Projkovskog iz Sjeverne Makedonije, a od 1. novembra nastavljaju rad na projektu "Stranci u noći", režisera Slađane Kilibarde.

Dodigova je ukazala da je pozorište i "pogled u budućnost", te da je neophodno imati svijest da nacionalno jeste jednako narodno i da u tom duhu treba graditi i djelovati.

- Ponosni smo na činjenicu što smo mogli građanima da olakšamo taj jedan težak period. Sad u ovom periodu, kada možemo da kažemo da smo se dijelom počeli uveliko vraćati svojim radnim obavezama, naša uloga je i tu vrlo značajna - u rehabilitaciji samog društva i uloge umjetnosti - rekla je Dodigova.

U emisiji je govorio i glumac Ljubo Božović, koji je na ovoj manifestaciji u više navrata učestvovao sa monodramom "Vuk Stefanović Karadžić" Milovana Vitezovića i, kako je istakao, u gradovima Srbije nailazio na divan prijem publike, koja je bila željna razgovora sa ljudima iz Srpske.

Božović je napomenuo da je i monodrama nastala u saradnji sa ljudima iz Srbije, pa je i sam kostim i šminku radio u Narodnom pozorištu u Beogradu.

- Veliko je zadovoljstvo predstaviti se našoj braći u Srbiji. Nekad zaboli koliko ne znaju o nekim našim umjetničkim podvizima, kulturnim događajima, i onda je to jedinstvena prilika da im se predstavimo - rekao je Božović.

On je otkrio da se uhvatio u koštac sa likom Vuka Stefanovića Karadžića, iako nije bilo lako igrati jednu takvu istorijsku ličnost, koju kako je rekao, znaju mali prvačići, zato što je želio da pruži doprinos očuvanju srpskog jezika.

- Trebalo je vizuelno poistovjetiti se sa tim likom i onda u monodrami, tekstu iznijeti sav život Vuka Karadžića, ljude koje je sretao na svojim brojnim putovanjima, djela koja je ostavio iza sebe, brojne narodne pjesme, pripovjetke, prvu gramatiku, rječnik koji je radio, tako da ja volim da kažem moja monodrama je jedan dobar čas srpskog jezika - zaključio je Božović.