latinica  ћирилица
15/10/2020 |  07:36 ⇒ 11:01 | Autor: dnevni avaz

Nove mjere u Kantonu Sarajevo: Nema izlaska bez maske, kazne su visoke

Zbog povećanja broja zaraženih virusom korona u Kantonu Sarajevo, Krizni štab kantonalnog Ministarstva zdravstva donio je juče nove naredbe.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Nošenje zaštitnih maski od danas je obavezno i na otvorenom prostoru.

Za provođenje ove naredbe zaduženi su službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS, a kazne za nenošenje maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru iznose 500 KM.

Zaštitne maske nisu obavezne samo za sportiste na utakmicama i treninzima, bicikliste, vozače automobila, motora i električnih romobila.

Prema novoj naredbi dozvoljeno je okupljanje ne više od 30 osoba u zatvorenom prostoru i ne više od 60 na otvorenom prostoru.

Naredbom je zabranjena organizacija grupnih putovanja za korisnike ustanova socijalne zaštite na području Kantona Sarajevo, a koja organizuju ustanove socijalne zaštite, i slično.

Naloženo je svim osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo da organizuju "klizni" raspored nastave za učenike i nastavnike sa početkom od 7.30 do 9.00 časova radi bolje organizacije javnog prevoza i izbjegavanja okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu u isto vrijeme.

Nova naredba biće na snazi do 31. decembra.