latinica  ћирилица
15/10/2020 |  08:06 ⇒ 13:08 | Autor: SRNA

Medicinski fakultet u Foči obilježava 27 godina rada

Medicinski fakultet u Foči danas će obilježiti Dan fakulteta i 27 godina rada u Republici Srpskoj kao član Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
Medicinski fakultet u Foči - Foto: RTRS
Medicinski fakultet u FočiFoto: RTRS

U skladu sa epidemiološkom situacijom, skromna svečanost biće održana u prostorijama Fakulteta od 12.00 časova, saopšteno je iz Dekanata.

U saopštenju se navodi da je ova visokoškolska ustanova svoj rad tokom proteklih 27 godina posvetila postizanju najviših standarda u obrazovanju, istraživanju i zdravstvenoj njezi.

Iz Dekanata ističu da se Medicinski fakultet u Foči nametnuo kao jedan od lidera u poboljšanju zdravlja ljudi kroz obrazovanje vještih i društveno odgovornih doktora medicine i stomatologije, diplomiranih specijalnih edukatora i rehabilitatora i diplomiranih medicinara.

- U protekloj godini, zahvaljujući uloženim naporima nastavnika i saradnika Fakulteta, uspjeli smo da pomjerimo granice na polju nastave, istraživanja, medicinskih usluga i uloge Fakulteta u društvu. Podržavajući reformske procese u visokom obrazovanju, prvi u Republici Srpskoj organizovali smo nastavu na studijskom programu Medicina na engleskom jeziku i upisali prvih 53 studenata na ovaj studijski program. Ove godine, upisali smo i rekordan broj studenata - njih 210, na integrisane studije medicine i stomatologije, kao i prvi ciklus studija Zdravstvene njege i Specijalne edukacije i rehabilitacije - navodi se u saopštenju.

Iz Fakulteta poručuju da će nastaviti sa unapređenjem nastavnog procesa kroz organizaciju doktorskih studija iz oblasti bioinženjeringa i medicinske informatike zajedno sa Elektrotehničkim i Mašinskim fakuletom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a planiraju da naredne godine upišu i prvu generaciju stranih studenata na studijski program Stomatologija na engleskom jeziku.

- Na našem fakultetu trenutno se implementiraju tri Erazmus plus projekta, koji će rezultirati uvođenjem dualnog obrazovanja, kratkih ciklusa studija i modernih platformi za učenje. Nastavnici i saradnici Fakulteta trenutno implementiraju 11 naučnih projekata, čijom realizacijom ćemo dati doprinos razvoju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, cjelokupnog prostora visokog obrazovanja u Srpskoj i BiH, ali i unaprijediti oblast naučnoistraživačkog rada - napominju iz Dekanata.

U saopštenju se navodi da su medicinske usluge i ulogu Fakulteta u društvu ojačali potpisivanjem ugovora o saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kojim je pružanje stomatoloških usluga Specijalističkog centra za stomatologiju Medicinskog fakulteta u Foči omogućeno uz uputnicu porodičnog ljekara.

Iz Dekanata podsjećaju da su tokom borbe sa pandemijom virusa korona njihovi studenti, nastavnici i saradnici, kroz rad u info-centru, bili na raspolaganju stanovništvu Republike Srpske, kao i da će svoj doprinos široj društvenoj zajednici dati i kroz istraživanje kolektivnog imuniteta na kovid 19, koje će sprovesti zajedno sa kolegama sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, Instituta za javno zdravstvo Srpske i Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

- Vlastitim sredstvima i uz pomoć opštine Foča realizujemo i projekat nadogradnje trećeg sprata fakultetske zgrade. Uporedo s tim, zahvaljujući Vladi Republike Srpske, realizuje se projekat energetske efikasnosti zgrade Fakulteta, a završetkom tih projekata dobićemo 1.100 metara kvadratnih korisne površine, odnosno šest učionica, kongresnu salu, novu biblioteku i druge sadržaje koji će nam omogućiti bolju i kvalitetniju organizaciju nastave na sva tri ciklusa studija - istakli su iz Dekanata.