latinica  ћирилица
15/10/2020 |  09:48 ⇒ 10:34 | Autor: SRNA

Kusturić: Spasavanje ljudskih života - neizmjerna vrijednost

Primarna misija Helikopterskog servisa Republike Srpske jeste spasavanje ljudskih života vazdušnim medicinskim transportom, što je neizmjerna vrijednost, i zato je ovaj servis neophodno dodatno opremiti bar još jednom letjelicom, izjavio je Srni direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić.
Boban Kusturić - Foto: RTRS
Boban KusturićFoto: RTRS

Kusturić je naveo da je u ovoj godini izvedeno 40 medicinskih transporta, ne samo u Srpskoj već i u zemlje regiona, od čega je deset tek rođenih beba, te da je upravo to ono što posadi Helikopterskog servisa daje motiv i ne slušaju zlonamjerne kritike.

- Nisu osnovane kritike pojedinaca da letovi koštaju mnogo, jer je to vrlo lako provjeriti. Recimo, helikopter 'Bel 206' troši na sat 80 litara goriva kerozina, koje je najjeftinije, a let od Banjaluke do Trebinja traje sat i 15 minuta, što znači nekih oko 100 litara goriva. Troškovi ne iznose desetine hiljada KM kao što to pojedinci pokušavaju da prikažu, jer žele građanima da stvore takvu percepciju i izazovu određenu averziju - istakao je Kusturić.

On je naglasio da mu je veoma poznato kako stanovništvo reaguje na Helikopterski servis, jer je u više navrata bio u prilici da ih blagosiljaju, s obzirom na to da su zahvaljujući Helikopterskom servisu spaseni životi njihovog djeteta, brata, oca, majke...

- Na broj stanovnika Republike Srpske, 40 medicinskih evakuacija u proteklih devet mjeseci nije malo i ako je samo deset odsto tih života spaseno zahvaljujući helikopteru, da li postoji cijena koja može da se opravda ili ne na taj način - rekao je Kusturić.

On je naglasio da je ponosan što je Republika Srpska, kada je riječ o vazdušnom medicinskom transportu, bolja čak i od nekih daleko razvijenijih zemalja jer je stanovništvu omogućila da ima ovu uslugu potpuno besplatno, dok u tim razvijenim zemljama ovu uslugu imaju ljudi koji plaćaju dodatno osiguranje.

Kusturić je naglasio da takva podrška ne bi bila moguća bez institucija Republike Srpske, prije svega Vlade, koja je prepoznala značaj Helikopterskog servisa u slučajevima medicinskih transporta, kao i potrebu da se dodatno opremi novom višenamjenskom letjelicom, jer su nerijetke situacije da u toku jednog dana imaju i po tri medicinske evakuacije širom Srpske.

On očekuje da će naredne godine biti nabavljen novi helikopter, od čije nabavke se odustalo kada je počela pandemija virusa korona.

- Na sugestiju Vlade i nas, zbog pandemije, odustalo se od nabavke i predviđena sredstva su usmjerena na Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite. Veliki broj medicinskih transporta je dovoljan razlog da idemo u nabavku bar još jednog helikoptera, posebno jer smo proširili i dijapazon operacija i radimo neke stvari koje nismo mogli sa manjim helikopterom, prvenstveno mislim na gašenje požara. Razumijevanje Vlade postoji i, ako ekonomska situacija bude dozvolila, vjerovatno ćemo ići u nabavku sljedeće godine - rekao je Kusturić.

On je naveo da su od Vlade Srbije dobili helikopter koji je star 40 godina, ali je održavan, te da u ovom trenutku posjeduju tri letjelice - "Augusta 119 ka iks" i dvije "Bel 206".

Prema njegovim riječima, Helikopterski servis radi i za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, Civilne zaštite, Vlade Republike Srpske i najviših funkcionera.

- Kao i u svim normalnim državama. Važno nam je da letimo, ne možemo sjediti u kancelariji mjesec dana i onda da se desi nepogoda i da sjednemo u helikopter da bi obavili složen zadatak. Za izvođenje svih tih izuzetno složenih operacija, meni kao direktoru Helikopterskog servisa i pilotu, jako je bitno da imam ljude koji su u top formi. Moji piloti moraju da lete bar dva, tri puta sedmično da bi bili u formi, u trenaži, da bi mogli da izvodimo najsloženije operacije i ponosan sam na to što smo za 12 godina postojanja izveli hiljade letova i nije se desilo da smo imali problem bilo koje vrste - istakao je Kusturić.

On je naveo da Helikopterski servis ima oko 20 zaposlenih, uglavnom vazduhoplovnog osoblja.

- Јoš nemamo mogućnost da ovdje školujemo vazduhoplovno osoblje, ali zahvaljujući odličnim odnosima sa Srbijom i ove godine radimo na tome da idemo na podmlađivanje kadra - zaključio je Kusturić.