latinica  ћирилица
15/10/2020 |  10:25 ⇒ 11:00 | Autor: B92

Kveri pobjegao iz Rusije - prijeti mu tri godine suspenzije

Američki teniser Sem Kveri napravio je ozbiljan prekršaj zbog kojeg mu prijeti drastična kazna.
Sem Kveri - Foto: AP
Sem KveriFoto: AP

Trenutno 49, a nekada 11. teniser planete, bukvalno je pobjegao iz Rusije sa turnira u Sankt Peterburgu koji je na programu ove nedjelje.

Kveri je u prvom kolu trebalo da se sastane sa Kanađaninom Denisom Šapovalovim, ali je njihov meč otkazan, jer je Kveri bio pozitivan na virus korona. Umjesto njega u glavni žrijeb upao je Viktor Troicki.

Ne samo da je 33-godišnjak iz San Franciska bio pozitivan na kovid-19 testu, već su bili i njegova supruga i  osmomjesečni sin.

Svi su imali blage simptome i morali su da ispoštuju dvonedeljni karantin u hotelu u Sankt Peterburgu.

To nije bio nikakav problem, s obzirom da je riječ o luksuznom smještaju, ali nevolje nastaje kada porodica Kveri dobija poziv iz ruskog ministarstva zdravlja da će ih posjetiti doktor i, ako procijeni, narediti im da budu hospitalizovani.

Ovo je uplašilo Kverija i on odlučuje da zajedno sa ženom i djetetom momentalno napusti Rusiju, iako mu je to u tom trenutku zakonom zabranjeno.

S obzirom na to, da mu je sponzor jedna privatna avio-kompanija, zakazao je privatni avion i sa porodicom napustio Rusiju.

Porodica Kveri je u avionu sjedila daleko od pilota, kako ne bi došlo do prenošenja zaraze. I ujedno kršila sve kovid-19 protokole, uprkos tome.

Doputovali su u "jednu susjednu baltičku zemlju" u kojoj trenutno ne traže negativan test na kovid-19 za ulazak.

Porodica Kveri, logično, nije odala svoju lokaciju niti obavijestila vlasti zemlje u kojoj je trenutno o tome da na svojoj teritoriji imaju tri kovid-pozitivne osobe.

O svemu se oglasio i ATP koji, blago rečeno, nije bio zadovoljan.

- ATP je obaviješten o incidentu koji se tiče kršenja ozbiljnog protokola vezanog za kovid-19 tokom ovonedjeljnog turnira u Sankt Peterburgu - navodi se u saopštenju.

Očekuje se da na nepoznatoj lokaciji porodica Kveri provede koliko im je ostalo do kraja karantina, a onda promijeni lokaciju, ali ostane u Evropi.

Semu je do kraja sezone ostalo nekoliko prijavljenih turnira, pored kojih i Masters u Parizu, ali je ovim potezom doveo u pitanje svoju budućnost na ATP turu. Barem onu skoriju.

- Igrači i članovi njihovog tima moramo da podsjetimo da kršenje protokola može da dovede u pitanje čitav turnir i da ima posljedice na čitav Tur. Mi smo, prema našem pravilniku, ovo shvatili veoma ozbiljno i pokrenuta je istraga - dodaje se u saopštenju ATP.

Naime, ukoliko ATP procijeni da je Sem napravio "težak prekršaj", što se i očekuje, slijedi "debela" kazna.

Najstorža kazna za ovakav vid prekršaja je do 100.000 dolara i/ili suspenzija sa ATP tura na maksimalno tri godine.