latinica  ћирилица
15/10/2020 |  11:08 ⇒ 12:41 | Autor: SRNA

Stop za ilegalne migrante iz Pakistana

Savjet ministara utvrdio je danas u Sarajevu Prijedlog sporazuma o readmisiji sa Vladom Pakistana i Prijedlog protokola između Ministarstva bezbjednosti i MUP-a Pakistana o realizaciji ovog sporazuma.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Zaključivanjem ovog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprečavanja nelegalne migracije jer se dokumentom regulišu pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih zemalja i lica bez državljanstva koja borave na teritoriji ugovorne strane u suprotnosti sa njihovim zakonima, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Riječ je o izuzetno važnom sporazumu za BiH koja je posljednjih godina postala izrazito interesantna zemlja za ilegalnu migraciju na pravcu balkanske rute u lancu zemalja preko kojih se odvija krijumčarenje ljudi, droge i vozila, te drugi vidovi organizovanog kriminala, ističe se u saopštenju.

Prema utvrđenom prijedlogu protokola, nadležni organi za primanje, podnošenje i obradu zahtjeva za readmisiju, kao i onih za tranzit su Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara i MUP Pakistana.

Readmisija i prihvat državljana dvije zemlje, te tranzit stranaca odvijaće se preko međunarodnih aerodroma u Sarajevu i Islamabadu.

Na vanrednoj telefonskoj sjednici odlučeno je da će prijedlozi sporazuma i protokola biti dostavljeni Predsjedništvu BiH u dalju zakonom predviđenu proceduru, uz prijedlog da za njihovog potpisnika bude određen ministar bezbjednosti u Savjetu ministara.

Sporazum stupa na snagu 30 dana od datuma prijema posljednjeg obavještenja koje razmijene dvije zemlje i okončanja interne zakonske procedure potrebne za njegovo stupanje na snagu.

Protokol stupa na snagu istog dana kada i Sporazum.