latinica  ћирилица
15/10/2020 |  11:09 ⇒ 11:10 | Autor: SRNA

Mali: Srbiji ne prijeti crni scenario u ekonomiji

Ministar finansija Srbije Siniša Mali poručio je da Srbiji ne prijeti crni scenario zbog korona krize, jer nema zatvaranja fabrika i otpuštanja radnika, dok će budžetom za 2021. godinu više novca biti izdvojeno za povećanja plata u javnom sektoru i penzija, kao i za kapitalne investicije.
Siniša Mali - Foto: Novosti.rs
Siniša MaliFoto: Novosti.rs

Mali je rekao da će budžet moći da izdrži povećanje plata u javnom sektoru i da će građani vidjeti povećanje životnog standarda.

- Povećaćemo penzije po švajcarskoj formuli, što je 5,9 odsto od 1. januara, kao što je povećana i minimalna zarada za 6,6 odsto, pa očekujemo da to utiče na rast svih plata od 1. januara - rekao je Mali.

On je naveo da će država uspjeti da održi makroekonomsku stabilnost, jer se vodi odgovorna ekonomska politika, a u pripremi su i povoljni krediti za mala i srednja preduzeća, ali i velika, kako bi mogla da prežive korona krizu, sa dužim rokom otplate.

Mali je naglasio da je počela i isplata za hotelijere u gradskim sredinama, navodeći da se više od 300 hotela javilo.

- Očekujem da nakon formiranja nove Vlade i rebalansa budžeta, krajem novembra ili početkom decembra, odredimo i budžet za narednu godinu - rekao je Mali za TV "Pink".

On je podsjetio da Srbija za devet mjeseci ove godine ima 1,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, što nije ostvarila nijedna zemlja u okruženju.