latinica  ћирилица
15/10/2020 |  11:10 ⇒ 13:01 | Autor: SRNA

Održano pjesničko veče i promocija "Hercegovačkog vijenca" (VIDEO)

Na 101. "Šantićevim večerima poezije" u Vladičanskom dvoru u Mostaru održani su promocija knjige "Hercegovački vijenac" Gedeona Stajića i pjesničko veče.
Šantićeve večeri poezije - Foto: RTRS
Šantićeve večeri poezijeFoto: RTRS

Na pjesničkoj večeri sinoć su nastupili pjesnici Đorđe Dabaračić, Dobroslav Ćuk, Novica Telebak Teni i Zdravka Babić.

Promovisana knjiga je posthumno dopunjeno izdanje antologije savremene srpske lirike u istočnoj Hercegovini za koju je autor rekao da predstavlja istiniti prikaz događaja u toj regiji u drugoj polovini 20. i početkom 21. vijeka dat na jedan poseban način, kao istorija ljudskih osjećanja.

Gedeon Stajić radio je kao profesor srpskog jezika i književnosti i filozofske grupe predmeta u Srednjoškolskom centru u Nevesinju, a preminuo je 2017. godine. Mnogi su za njega rekli da je bio najbolji poznavalac pisane riječi u Hercegovini.

Moderator večeri Radoslav Vučković, koji je i predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" u Gacku, rekao je da autor knjige Gedeon Stajić nije za života dočekao da ova verzija knjige, uređeno i dopunjeno izdanje, ugleda svjetlo dana, ali da bi sigurno bio ponosan na nju.

- Profesor se konsultovao sa pjesnicima i na taj način vršio odabir. Ovo je drugo dopunjeno izdanje koje je izdala SPKD `Prosvjeta` Gacko. U knjizi je zastupljeno 17 pjesnika sa prostora Hercegovine i 375 pjesama - naveo je Vučković.

Đorđe Dabarčić, koji je dao najveći doprinos na uređivanju knjige, rekao je da mu je pokojni profesor Stajić 2012. godine donio rukopis "Hercegovačkog vijenca" na lekturu i prelom, ali da je u štampu poslata nesređena verzija knjige.

- Kada je knjiga izašla, profesor je bio razočaran i htio je da sve povuče. Nažalost, nije dočekao da se uradi dopunjeno izdanje, u kome su još 83 pjesme. Nekolicina nas iz Hercegovine dogovorila se da trebamo uraditi drugo dopunjeno izdanje, a najveći teret pao je na mene. Pokojni profesor bio bi sigurno prezadovoljan - istakao je Dabarčić.

Mostarac sa trebinjskom adresom Novica Telebak Teni na "Šantićevim večerima poezije" nastupio je nakon 30 godina.

- Prvi put sam na `Šantićevim večerima poezije` učestvovao 1978. godine i nakon toga gotovo svih godina do 1990. godine. Nakon toga, nastupao sam na `Šantićevim večerima` u Nevesinju. Uvijek sam bio pozivan iz Mostara, ali sam rekao da ću doći kada budem spreman, jer Šantić me uvijek privlačio. Sretan sam zbog ponovnog susreta sa mostarskom publikom i Mostarom - naveo je Telebak.

Telebak, koji u Trebinju vodi književnu zajednicu "Јovan Dućić", kaže da Dučića cijeni, a Šantića i voli i cijeni, te da je zbog toga i priredio knjigu o Aleksi Šantiću "O, bore stari".

- Poezija ne može promijeniti svijet, zaustaviti rat, ali neka bar bude svijeća da ne plačemo i ne umiremo u mraku - poručio je Telebak na kraju večeri.

"Šantićeve večeri poezije" nastavljaju se sutra u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru, kada će se održati izložba "Stripovijetke - pripovijetka Petra Kočića Јablan u stripu", predstavljanje monografije "Stripovijetke", te knjige "Petar Kočić - život i rad", u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. O monografiji i knjizi govoriće Ljilja Petrović Zečić i Zoran Pejašinović.

Posljednje veče ove manifestacije je u nedjelju, 18. oktobra, kada će u Vladičanskom dvoru u 19.00 časova početi izložba dokumentarne građe "Mostarski književni krug", autora Zlatka Serdarevića.