latinica  ћирилица
15/10/2020 |  11:39 ⇒ 16:26 | Autor: RTRS

Јednim klikom do građevinske dozvole u Banjaluci i Gradišci

U Banjaluci i Gradišci počeo je sa radom integrisani pilot-sistem za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu, koji omogućava izdavanje građevinskih dozvola u roku od pet dana, i to bez potrebe za dolaskom u Gradsku upravu.
Golić - video konferencija - Foto: RTRS
Golić - video konferencijaFoto: RTRS

Sistem je jednostavan za korištenje a pristupa mu se putem linka http://egradjevinska.vladars.net dostupnog na zvaničnoj stranici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Na video-konferenciji, koja je održana ovim povodom, konstatovano da je ovaj veliki korak rezultat predanog rada svih učesnika i reformskog procesa ostvarenog kroz Projekat poboljšanja poslovnog okruženja - Lajf (Life), koji je provela Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, uz finansijsku podršku Britanske ambasade u BiH.

Cilj projekta je da pruži brže, jeftinije i transparentnije usluge privrednicima i građanima u BiH.

Na konferenciji su učestvovali ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, britanski ambasador u BiH Metju Fild, Lada Buševac, šefica Kancelarije IFC u BiH, predstavnici gradova Banjaluka i Gradiška, te predstavnici Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srpske.

- Tokom implementacije projekta, izmijenjeno je niz zakonskih i podzakonskih akata na entitetskom nivou, provedena je cjelovita regulatorna reforma u dvije pilot lokacije, Banjaluci i Gradišci, i pilot sistem je od danas u funkciji i može elektronski zaprimati zahtjeve investitora koji žele graditi u Banjaluci i Gradišci, što će dodatno povećati atraktivnost Banjaluke i Gradiške za investiranje - navela je ministarka prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske.

Golićeva je istakla da će uvođenjem integrisanog sistema proces izdavanja građevinskih dozvola biti dodatno racionalizovan, te da se na lokalnom nivou očekuju velike uštede i smanjenje investicionih troškova.

- Nadamo se da će uskoro i druge opštine i gradovi Republike Srpske slijediti ovaj primjer, jer sada postoje i zakonski i infrastrukturni preduslovi da sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj uvedu ovaj sistem i to sada isključivo zavisi od njihove spremnosti da reformama unaprijede usluge koje pružaju svojim građanima i privrednicima - rekla je Golićeva.

Uspostavljanje integrisanog sistem za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u Banjaluci i Gradišci obuhvatao je izmjene niz zakonskih i podzakonskih akata na entitetskom nivou, te cjelovitu regulatornu reformu u ove dvije pilot lokacije, kako bi se omogućilo elektronsko vođenje administrativnih postupaka u sektoru građenja.

Ambasador Fild je rekao da je pokretanje sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola veliko zajedničko postignuće.

- Digitalizovani procesi su brži, efikasniji i ekonomičniji. To je model pružanja usluga koji želimo da se replicira širom BiH u smislu načina na koji vlade pružaju usluge svojim građanima, posebno tokom pandemije. Snažne veze između lokalnih i entitetskih vlada, kompanija i građana su nam pomogle da postignemo impresivne rezultate - rekao je on.

Fild je dodao da će Velika Britanija nastaviti da usko sarađuje sa partnerima na različitim nivoima vlasti i sa organizacijama poput IFC, kako bi podržali digitalizaciju, bolje poslovno okruženje i poboljšani kvalitet usluga za građane širom BiH.

Šefica Kancelarije IFC-a u BiH Lada Buševac rekla je da je digitalizacija usluga javnog sektora budućnost, te da se, kroz projekat Lajf, nastavlja rad na implementaciji onlajn registracije privrednih subjekata u BiH.

- Kada smo započeli projekat Lajf, prema izvještaju Svjetske banke, u BiH je prosječno bilo potrebno 320 dana za dobijanje građevinske dozvole. Danas, u Banjaluci i Gradišci, uz kompletiran zahtjev dozvolu možete dobiti za pet dana i to da uopšte ne morate fizički otići do gradske uprave - navela je ona.

Dodala je da je u proteklih pet godina, IFC investirao svoja znanja i zajedno sa partnerima radio na stvaranju preduslova za realizaciju prvog pravog digitalnog servisa za građane i privrednike u BiH.