latinica  ћирилица
15/10/2020 |  12:13 ⇒ 13:07 | Autor: RTRS

Uvođenje novih mjera zavisiće od razvoja situacije

Vlada Republike Srpske i Republički štab za vanredne situacije pravovremeno su reagovali na sve izazove pandemije virusa korona, saopštio je danas Tim za praćenje provođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske.
Tim za praćenje provođenja mjera Republičkog štaba - Foto: RTRS
Tim za praćenje provođenja mjera Republičkog štabaFoto: RTRS

- Analizirajući krivulje broja zaraženih i oporavljenih lica, kao i rad svih institucija - Vlade Republike Srpske, Republičkog štaba za vanredne situacije, policije, inspektorata, civilne zaštite, Instituta za javno zdravstvo i posebno svih zdravstvenih radnika i ustanova - može se zaključiti da su Vlada Republike Srpske i Republički štab za vanredne situacije pravovremeno reagovali na sve izazove pandemije virusa koorna - navedneo je u saopštenju Tima.

U saopštenju se dodaje da su uspostavljene mjere bitno dopirinijele očuvanju zdravlja stanovništva i privrednih aktivnosti, te da se to može lako utvrditi i potvrditi komparativnom analizom sa okruženjem ili bilo kojim regionom u Evropi.

- Nalazimo se pred relativno nepoznatim razvojem epidemiološke situacije povezanim sa novim meteorološkim uslovima - kiša i hladnije vrijeme, duži boravak u zatvorenim prostorima. Ti uslovi su već rezultirali porastom broja pozitvnih slučajeva i većim brojem kovid hospitalizovanih u bolnicama Republike Srpske - navedeno je u saopštenju.

Ističe se da sve institucije treba da nastave da djeluju sa istom opreznošću i nadzorom epidemiološke situacije, te da će eventualno uvođenje novih mjera zavisiti od razvoja epidemiološke situacije u narednom periodu.