latinica  ћирилица
15/10/2020 |  12:17 ⇒ 13:03 | Autor: Agencije

Spektakularni skokovi u podzemno jezero u Rumuniji (VIDEO)

Zvijezde "Red Bull Cliff Divinga" Riana Ajfland i Konstantin Popovic skakali su u podzemno jezero u nestvarnom ambijentu bivšeg rudnika soli u Rumuniji, 120 metara ispod zemlje.
Skokovi u podzemno jezero u Rumuniji - Foto: Screenshot
Skokovi u podzemno jezero u RumunijiFoto: Screenshot

"Cliff Diving" koji se doslovno prevodi kao "skokovi sa litice" mnogi smatraju najstarijim ekstremnim sportom. Nastali su na Havajima, gdje je još u 18. vijeku kralj Kahekili skakao u vodu sa litice na ostrvu Lanai. Njegovi ratnici su takođe dokazivali svoju lojalnost u ritualu Lele Kava, tj. "skoku s visoke litice u vodu na noge bez prskanja vode".

Ovim svojevrsnim spektaklom, zvijezde ovog ekstremnog sporta su simbolično najavili povratak takmičenja najboljih svjetskih skakača.

Četvorostruku svjetsku prvakinju Rianu Ajfland ugostio je rumunski skakač koji je novo veliko ime u ovom sportu, a bio je i pobjednik takmičenja u Mostaru 2019. godine kada je za svoj savršeni skok nagrađen desetkama od svih pet sudija.

Oni su svoje umijeće i hrabrost pokazali u bivšem rudniku soli Salina Turda u Rumuniji, koji na dubini od 120 metara skriva podzemno jezero.

 

Najveći izazov s kojim su se suočili nije bila temperatura vode i vazduha od svega 12 stepeni, već izuzetno visok salinitet vode (8 puta viši nego u Јadranskom moru). Tako visok salinitet uzrokuje veći otpor vode i mnogo jači udar pri doskoku.

- Danas smo uradili nešto što spada u kategoriju "prvi put na svijetu". Prvi podzemni skok u rudniku soli. Voda je mnogo gušća od morske, tako da je udar drugačiji. Posebno je iskustvo udariti u tako slanu vodu. Јednostavno vas gura nazad na površinu - rekla je Riana.

Otežavajuća okolnost bio je i potpuni mrak koji vlada u oknu, pojačan tamnim zidovima, tako da su morali skakati pod vještačkom rasvjetom.

- Ovo je mentalno najzahtjevniji projekat u mom životu. Stvarno sam uzbuđen što se ovo desilo na ovoj kultnoj lokaciji u Transilvaniji - istakao je Popovic.