latinica  ћирилица
15/10/2020 |  15:18 ⇒ 22:13 | Autor: RTRS

Šeranić: Sredstva za lijek protiv virusa korona do kraja godine (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je nakon 92. sjednice Vlade Srpske da će do kraja godine biti obezbijeđena sredstva za lijek protiv virusa korona.
Alen Šeranić (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Alen Šeranić (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

- Sredstva u procijenjenom iznosu od 1.500.000 KM biće obezbijeđena do kraja 2020. godine za realizaciju Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama radi realizacije okvirnog ugovora za nabavku lijeka Veklury (remdesivir) za tretman pacijenata oboljelih od Kovida-19 - rekao je Šeranić.

Šeranić je istakao da će doze lijeka biti dostavljane sukesivno.

- Nakon što dobijemo doze lijeka one će biti dostavljane zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, Brčko Distriktu i FBiH - rekao je Šeranić novinarima nakon sjednice Vlade.

Šeranić je naglasio da je riječ o aktivnostima u BiH u okviru kojih je uključena i Republika Srpska posredstvom predstavnika, a što se odnosi na učešće u zajedničkoj nabavci navedenog lijeka.

- Nacrtom sporazuma regulišemo odnos unutar BiH, odnosno kada je riječ o aktivnostima različitih ministarstava, među kojima je i Ministarstvo civilnih poslova i nadležna ministarstva u Srpskoj i FBiH i Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH - rekao je Šeranić, izrazivši nadu da će sve zatražene doze biti dostavljene Republici Srpskoj i BiH, što zavisi od Evropskog centra za kontrolu bolesti.

Cijelu konferenciju za novinare pogledajte u videu: