latinica  ћирилица
15/10/2020 |  15:47 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Sutra počinje izborna kampanja, poziv na fer ponašanje (VIDEO)

Sutra i službeno u BiH počinje predizborna kampanja koja će trajati do 14.novembra.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

Centralna izborna komisija pozvala je učesnike izbora da ne podižu tenzije i da se tokom kampanje ponašaju u skladu sa epidemiološkim mjerama, a medije da doprinesu demokratičnosti izbora. Ipak, izborni proces ostaje pod sjenkom rekordnog broja prijavljenih birača za glasanje posredstvom pošte i evidentnih zloupotreba tog vida glasanja.

Na lokalnim izborima 15. novembra pravo glasa ima 3.283.194 birača što je gotovo blizu ukupnog broja stanovnika BiH. Prijavljeno je učešće 543 politička subjekta: što stranaka, što nezavisnih kandidata i koalicija. Ovjereno je ukupno 30.809 kandidata dok će u biračke odbore biti potrebno imenovati čak 52 000 članova.

- Ove godine prvi put se direktno bira gradonačelnik Istočnog Sarajeva - pojasnio je Željko Bakalar, predsjednik CIK-a.

Sumnja u regularnost predstojećih izbora javila se kada je CIK poništila blizu 28.000 prijava za glasanje poštom i pored toga na spisku je ostao 101.771 birač.

Nikada veći broj je signal za Tužilaštvo BiH da reaguje i provjeri sve zloupotrebe- kažu u CIK-u. Priznaju da je dio problema u njihovoj regulativi koja omogućava registraciju samo na osnovu neovjerene fotokopije ličnog dokumenta a što daje prostor za krađu identiteta.

Kada su u pitanju procedure za prijave ostale su nepromjenjene u smislu da se ne zahtjeva ovjeren potpis na prijavi i ovjerena fotokopija lične karte. Poučeni ovim iskustvom i ovakvim enormnim brojem mogu potvrditi da će se za sljedeće izbore promjeniti pravilo - navela je Vanja Bjelica Prutina, član CIK-a.

A dok se ne promjeni pravilo, CIK jedino što može jeste da omogući osobama koje su bez svog znanja prijavljene da glasaju iz inostarstva , a žive u BiH, da svoje biračko pravo ostvare na nepotvrđenom glasačkom listiću.

- A ove koji su lažno prijavljeni iz inostranstva a njihova pošiljka ipak stigne, a birač je lično glasao već u zemlji, da tu pošiljku smatramo spornom, sumnjivom i da bez odlaganja dostavljamo Tužilaštvu - poručila je Irena Hadžiabdić, član CIK-a.

Iz CIK dodaju da će pratiti ponašanje političkih stranaka na društvenim mrežama i podsjećaju da imaju ovlaštenje da kazne i uklone kandidate.