latinica  ћирилица
15/10/2020 |  16:03 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Definitivno - BiH ne priznaje samoproglašeno Kosovo (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da članovi Predsjedništva na današnjoj sjednici nisu priznali samoproglašeno Kosovo.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Nakon pokušaja hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića da povuče svoj prijedlog, što nije bilo moguće, na sjednici se moralo glasati o toj odluci koja je ranije donesena. Komšić nije glasao, bošnjački član Šefik DŽaferović je bio uzdržan, ja sam bio protiv što znači da BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo - objasnio je Dodik.

Dodik je rekao da je da će ta odluka biti provedena nakon objavljivanja u Službenom glasniku, da je formalno-pravna činjenica i odluka koja će biti obavezujuća za postupanje svih organa.

Dodik je objasnio da je, prema Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, Komšićev prijedlog odluke o priznanju samoproglašenog Kosova bio obavezujuća tačka dnevnog reda prve naredne, odnosno današnje sjednice, te da nije prošao.

Prema Dodikovim riječima, Komšić i bošnjački član Predsjedništva Šefik DŽaferović pokušali su da skinu sa dnevnog reda ovu tačku, ali ih je podsjetio da bi to značilo kršenje Poslovnika o radu.

- Kada su vidjeli da mora na dnevni red, Komšić je rekao da povlači odluku, ali to više nije bila njegova odluka, to je bila odluka Predsjedništva koja je trebalo da se potvrdi ili odbije. I ona je odbijena, što znači da je formalno-pravno gledano odbijena odluka o priznanju samoproglašenog Kosova jer nije bilo dovoljno glasova da se podrži. To formalnopravno i suštinski znači da BiH odlukom Predsjedništva nije priznala samoproglašeno Kosovo - konstatovao je Dodik i istakao da će ova odluka biti obavezujuća za postupanje svih organa BiH - istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH izrazio je zadovoljstvo što je Komšić pokrenuo pitanje priznanja samoproglašenog Kosova i što se BiH o tome opredijelila.

Komšić je ranije tražio da se ova tačka uvrsti na dnevni red, obrazloživši je potrebom da treba poštovati volju Albanaca na Kosovu, te da je, kako je rekao, nezavisnost samoproglašenog Kosova faktičko stanje.

Dodik je 17. septembra na sjednici Predsjedništva glasao protiv priznanja samoproglašenog Kosova, te najavio da će po tom pitanju pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.