latinica  ћирилица
15/10/2020 |  18:21 ⇒ 16/10/2020 | 10:03 | Autor: RTRS

Pressmedia: Osman Mehmedagić u petak na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić u petak će biti saslušan u Tužilaštvu BiH, piše portal pressmedia.ba.
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Portal pressmedia.ba ističe da će Mehmedagić dati iskaz na okolnosti dvije istrage koje Tužilaštvo BiH sprovodi protiv njega, a koje se odnose na teško kršenje Zakona o OBA BiH, Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, Krivičnog zakona BiH i drugi zakonskih i podzakonskih akata.

Prva istraga odnosi se na krivotvorenje fakultetske diplome koja je zakonski preduslov da bi osoba mogla biti imenovana za direktora OBA. S obzirom na to da je zakonita fakultetska diploma preduslov čak i za poslove stručnog saradnika, Mehmedagić se sumnjiči da je pribavio protupravnu imovinsku korist i oštetio budžet institucija BiH primanjem plata i ostalih naknada na radnim mjestima za koje je uslov visoka stručna sprema, a koju aktuelni direktor OBA BiH nema, ističe se u tekstu.

Druga istraga otvorena je zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i to nakon što je Tužilaštvo BiH na osnovu materijalnih dokaza i izjava sjedoka utvrdilo da je Mehmedagić naredio nezakonito izuzimanje snimaka s nadzornih kamera ЈP BH Pošte kako bi utvrdio ko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv njega, naglašava se u tekstu portala pressmedia.ba.

Mehmedagić je na taj način zloupotrijebio ovlašćenja direktora OBA BiH te prekršio Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH. Svojim nesavjesnim postupanjem zadao je snažan udarac borbi protiv kriminala i korupcije, posebno one na visokom nivou, šaljući poruku građanima BiH da će OBA istraživati identitet anonimnih podnosilaca krivičnih prijava protiv visokih funkcionera u BiH, naglašava se u tekstu.

Portal pressmedia.ba ističe da je jedan od uslova za dobijanje kandidatskog statusa, koji je EU postavila pred BiH, zaštita lica koja anonimno prijave krivično djelo.

Saslušanje Mehmedagića, kako saznaje pomenuti portal, počeće u 10.00 časova u zgradi Tužilaštva BiH.