latinica  ћирилица
15/10/2020 |  18:53 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Da li je 750.000 KM u Istočnom Sarajevu utrošeno namjenski? (VIDEO)

Opštinski odbor SNSD Sokolac pozvao je istražne organeda ispitaju da li je 750 hiljada maraka kreditnih sredstava Grada Istočno Sarajevo, namjenjenih za infrastrukturu na Sokocu utrošeno namjenski i zakonito.
Istočno Sarajevo (Foto: Wikimedia Commons) -
Istočno Sarajevo (Foto: Wikimedia Commons)

Povod je izvještaj gradskoj skupštini u kojem su uočili da navedeni radovi nisu realizovani ili su finansirani iz drugih izvora. Sokolački načelnik demantuje da su sredstva trošena nenamjenski.

U informaciji o utrošku kreditnih sredstava gradskoj skupštini, navode iz SNSD Sokolac, navedena je ulica Vojvode Mišića, koja nije asfaltirana, trotoar u ulici Marka Ećimovića, koji nije izgrađen, te dva lokalna putna pravca, koja su asvaltirana sredstvima ŠG Romanija.

- Potpuno osnovano sumnjam, pozivam policiju, tužilaštvo Republike Srpske, da istraže sve navedene aktivnosti oko isplate ovih sredstava od gradske uprave na račun opštine Sokolac. U izvještaju dostavljeno da je urađeno par projekata, koje građani Sokoca nisu vidjeli - rekao je Јovan Golijanin, odbornik u Skupštini grada Istočno Sarajevo.

U opštini Sokolac tvrde da su Romanija putevima prebacili 650 hiljada maraka koliko je iz gradskog kredita i namjenjeno za infrastrukturu, i priznaju da neki poslovi zbog drugih obaveza izvođača nisu završeni. No, ulice koje nisu rekonstruisane navedene su izvještaju gradskoj skupštini, mada tvrde suprotno.

- Nisu mogle biti navedene te ulice, ako nisu urađene, ima jedan dio radova, uplaćena sredstva Romanija putevima, nisu završili - naveo je Mitar Pržulj, načelnik odjeljenja za privredu i finasije opštine Sokolac.

Lokalni putevi Palež – Vrapci i Kaljina Bare, asfaltirani su, ali sredstvima ŠG Romanija, a ne iz sredstava gradskog kredita namjenjenih opštini Sokolac.

- Mi se nećemo svađati, prepucavati, sredstva su namjenski utrošena za infrastrukturu,  za druge namjene nisu. Nemamo nikakvu koordinaciju sa ŠG Romanija, tačno je da su uradili asfalt, a da smo mi to imali u planu - tvrdi Milovan Bjelica,  načelnik opštine Sokolac.

Tvrdnje da je šumsko gazdinstvo samovoljno izvršilo radove, u sokolačkom SNSD demantuju, predočavajući dokumentaciju sa pečatom opštine: dozvolu za gradnju i upotrebnu dozvolu.

Očekuju istragu i o letcima koji su osvanuli na Sokocu, a na kojima je zloupotrbljen njihov slogan.

Iz SNSD Sokolac obećavaju, ali se i nadaju fer, demokratskoj i kampanji u okvirima zakona.