latinica  ћирилица
15/10/2020 |  18:53 ⇒ 22:13 | Autor: RTRS

U Istočnom Novom Sarajevu otvoren Trg Republike Srbije (FOTO/VIDEO)

U Istočnom Novom Sarajevu danas je otvoren novoizgrađeni Trg Republike Srbije, u čiju izgradnju je uloženo 1.985.000 KM.
Trg Srbija -
Trg Srbija

- Drago mi je što smo uspjeli da sagradimo ovaj Trg. Danas svi zajedno ovdje smo sigurni, imamo svoju Republiku Srpsku. U Srbiji ima mnogo mjesta gdje treba ulagati, zato je dragocjena pomoć Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića za sve što ovdje gradimo - rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na otvaranju Trga Srbije.

Dodik je istakao da je i Grad Istočno Sarajevo dobio trg.

- Kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izašao sa idejom da pomogne Srpskoj, saglasili smo da to bude u svakoj opštini - izjavio je Dodik.

I.N.Sarajevo - Trg Srbija (foto: SRNA)

Dodik je poručio da Srbi znaju da nema slobode bez države.

-  Ovo mjesto, pa i ovaj trg uvijek ostaje vama građanima. na uslugama. U Srbiji ima mnogo mjesta gdje se može i treba uložiti, ali oni nas doživljavaju kao dio sebe - naglasio je Dodik.

On je ponovio još jednom da narod u Republici Srpskoj nisu "bosanski" Srbi, već samo Srbi.

- Ponosan sam na ovaj grad. I ja sam vaš sugrađanin. Bilo je dana kada sam u Predsjedništvu BiH proveo samo sedam minuta, i odmah dolazio ovdje u Srpsku, jer to je moje. Nikoga ne mrzimo, ali zamo i čuvamo svoje. Slobodno dođite i prošetaljjte ovim Trgom, uđite u dovranu, idite na Јahorinu, doživite Srpsku - dodao je Dodik.  

Istočno Novo Sarajevo - Milorad Dodik (foto: RTRS)

Trg površine 11.000 metara kvadratnih, navode u opštini, predstavljaće srce Istočnog Novog Sarajeva. Izgrađen je zahvaljujući najvećoj pojedinačnoj donaciji od kada opština Istočno Novo Sarajevo postoji. Milion evra prije tri godine ovoj opštini donirala je Vlade Srbije iz prvog kruga pomoći lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

Centralno mjesto na trgu trebalo bi da zauzme spomenik Porodici, čije je postavljanje planirano za Dan i krsnu slavu Istočnog Novog Sarajeva - na Spasovdan naredne godine. Spomenik će biti izgrađen od bronze i viši od tri metra. Sastavni dio trga je i nova sportska dvorana koja bi trebalo da bude otvorena do kraja ove godine. Preko puta trga gradi se pozorište. Istočno Novo Sarajevo trenutno, kažu u opštinskoj upravi, najveće je gradilište istoka Republike Srpske.