latinica  ћирилица
15/10/2020 |  20:01 ⇒ 20:19 | Autor: sputniknews.com

Dogovoren nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Presdednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom da su imali dobar i racionalan sastanak i da je ono što je važno da je dogovoren nastavak dijaloga i punu posvećenost Srbije nastavku tog procesa.
Vučić - Lajčak - Foto: SRNA
Vučić - LajčakFoto: SRNA

Vučić je rekao da je to bio dobar, racionalan i ozbiljan sastanak o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine.

- Analizirali smo sve što je postignuto i važno je da smo dogovorili nastavak dijaloga i punu posvećenost Srbije nastavku tog procesa i želji da se dođe do kompromisnog rješenja u cilju stvaranja boljih odnosa Srba i Albanaca i normalizaciji odnosa, kroz odluke UN i EU, između Beograda i Prištine - rekao je Vučić.

Takođe, u razgovoru je izražena zajednička, zadovoljavajuća ocjena o ekonomskim kretanjima, koja postoje i tek moraju da budu podstaknuta između Beograda i Prištine.

- Slobodan protok roba, kapitala, usluga i ljudi, to je jedna od najvažnijih stvari u odnosima - rekao je Vučić.

Predsjednik je naveo i da je evropska budućnost za Srbiju veoma važna, i nije sintagma i floskula, već je važna zbog više investicija i vrijednosti za koje se borimo i zalažemo, te zbog toga što će pozicija Srbije u svijetu biti snažnija, što smo bliže punopravnom članstvu u EU.

A, taj put značajno je određen kako i koliki napredak ćemo napraviti u odnosima sa Prištinom, rekao je Vučić.