latinica  ћирилица
15/10/2020 |  21:24 ⇒ 16/10/2020 | 08:30 | Autor: RTRS

Tegeltija: BiH je uradila mnogo iz definisanih prioriteta (FOTO/VIDEO)

BiH je civilizacijski, geografski dio Evrope. I pored pada očekivanja građana od Evropske unije, i dalje najveći broj građana BiH, i jednog i drugog entiteta, ima pozitivan stav i smatra da BiH treba da se kreće u procesu priubližavanja EU, izjavio je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija gostujući u u političkom magazinu Pečat naše televizije.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija smatra da je BiH u posljednjih nekoliko mjeseci mnogo toga uradila iz prioriteta koji su joj definisani.

- Mislim da smo uspjeli da deblokiramo nekoliko vrlo teškik tema koje su trajale 10-12 godina. Ukoliko izuzmemo pravosuđe, pred nama su manje - više tehnički zahtjevi, odnosno zakonska rješenja. Ta rješenja imaju elemente koji su potrebni svima i u kojima ima veoma malo bilo kakvog političkog stava - precizirao je Tegeltija.

Tegeltija je podsjetio da je Evropska komisija u svom izvještaju o napretku cijelog zapadnog Balkana za 2020. godinu jasno rekla da je zapadni Balkan ponovo na agendi i da je jedan od njenih prioriteta. Oni su, kako je naveo, to jasno pokazali svojim ekonomsko - investicionim planovima za zapadni Balkan.

- I mi smo počeli da ispunjavamo svoje obaveze, počeli smo da u miru pregovaramo bez velikih političkih priča i pritisaka - naglasio je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da će rasprava u Parlamentarnoj skupštini BiH biti dobra prilika da se utvrdi da li je ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković prekršila svoja ovlašćenja.

On je objasnio da će ministarka dostaviti informaciju o svom radu iz koje će se vidjeti šta joj delegati Doma naroda zamjeraju.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je nedavno Informaciju o nezakonitom i neprofesionalnom djelovanju Turkovićeve, koju je predložila delegat Dušanka Majkić.

Zoran Tegeltija - intervju (foto: RTRS)

- Mislim da su neki njeni zaključci, neka njena davanja saglasnosti na neke stvari nisu dobrodošli, nisu dobro prihvaćeni u javnosti. Mislim da bi trebalo malo više biti osjećaja prije nego što uradite neke stvari, kako će se to doživjeti u BiH. Mislim da sukobi i podjele ne treba da se stvaraju zbog nekih drugih zemalja i stavova o nekim drugim zemljama - poručio je Tegeltija.