latinica  ћирилица
16/10/2020 |  09:41 ⇒ 09:43 | Autor: SRNA

Tramp i Bajden diskutovali o odgovoru na koronu

Predsjednički kandidat iz Demokratske stranke DŽozef Bajden kritikovao je "paničan" odgovor predsjednika SAD Donalda Trampa na pandemiju virusa korona u novoj debati, a on je branio svoje rukovođenje u vrijeme zdravstvene krize tokom koje je umrlo 216.000 Amerikanaca.

Rivali su održali debatu sa udaljenih lokacija i preko velikih ekrana, na različitim televizijskim mrežama, nakon što je direktno sučeljavanje otkazano jer je Tramp bio pozitivan na testu za virus korona.

Bajden, koji se obraćao glasačima iz Filadelfije preko mreže Ej-Bi-Si, optužio je republikanskog predsjednika da je prikrivao koliko je virus smrtonosan.

- Izjavio je da to nije rekao nikome jer se plašio da će Amerikanci paničariti. Amerikanci ne paničare. On je bio u panici -  rekao je Bajden.

Tramp je branio svoj odgovor na pandemiju kao i svoje lično ponašanje, uključujući sastanak u bašti Bijele kuće gdje se zarazilo mnogo učesnika i gdje neki nisu nosili maske niti poštovali pravilo o fizičkom distanciranju.

- Hej, ja sam predsjednik - moram da viđam ljude, ne mogu biti u podrumu - rekao je Tramp ispred publike na otvorenom u Majamiju. Njegovo obraćanje prenosila je mreža En-Bi-Si.

On je indirektno kritikovao Bajdena jer je mjesecima odsustvovao iz kampanje dok je trajala pandemija.

Tramp nije odgovorio na pitanja o tome kada je posljednji put bio negativan na testu prije nego što se zarazio. Rekao je da se ne sjeća tačno.

Tramp, koji je agresivno prekidao Bajdena tokom haotične debate prije dvije sedmice, nije mnogo promijenio ton nastupa i često se raspravljao sa moderatorom debate Samantom Gatri.

Predsjednik SAD je rekao da je čuo "različite priče" o efikasnosti maski iako i zdravstveni zvaničnici njegove administracije tvrde da je njihovo nošenje ključ za sprečavanje širenja virusa.

Tramp i Bajden će tokom dana nastaviti svoje predizborne aktivnosti uoči glasanja 3. novembra. Tramp će posjetiti Floridu i DŽordžiju, a Bajden će obići dva grada u Mičigenu.