latinica  ћирилица
16/10/2020 |  09:41 | Autor: SRNA

Handke: Kusturica će mi pomoći da dođem u Srbiju

Nobelovac Peter Handke izjavio je da bi, ako okolnosti dozvole, volio da dođe u Srbiju u novembru ili decembru, te da će mu u pripremi puta i organizaciji dolaska pomoći njegov veliki prijatelj Emir Kusturica.
Peter Handke i Emir Kusturica (Foto G.Čvorović) -
Peter Handke i Emir Kusturica (Foto G.Čvorović)

- Emir Kusturica će se za to pobrinuti - rekao je Handke, koji, kako pišu Večernje novosti dane pandemije virusa korona provodi na svom posjedu u Šavilu, kod Pariza.

U tekstu se podsjeća da je Kusturica u vrijeme kada je Handke dobio Nobelovu nagradu u glavnom gradu Švedske bio neprestano uz njega i pružao mu podršku i kada je bilo velikih pritisaka.

Kusturica je Handkeu pružao podršku i kada su organizovani protesti i čak stizali unaprijed na neuspjeh osuđeni pozivi da poklekne u opredjeljenju da ostane samostalan u sopstvenim pogledima na svijet.

Tada je Handke na ove jalove pokušaje odgovorio na samo njemu svojstven način, efektno poentirajući skaskom o poljima jagoda, pišu Večernje novosti.

Nobelova nagrada za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu uručena je u decembru prošle godine u Stokholmu, a na poziv Handkea, dodjeli je prisustvovao i njegov dugogodišnji prijatelj Emir Kusturica.

Odluka Švedske akademije da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Handkeu naišla je na kritike dijela javnosti na Zapadu i Balkanu zbog navodne podrške koju je austrijski pisac pružao bivšem predsjedniku SR Јugoslavije Slobodanu Miloševiću tokom oružanih sukoba u bivšoj Јugoslaviji devedesetih godina prošlog vijeka.

Peter Handke je inostrani član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od 2008. i Srpske akademije nauka i umetnosti od 2012. godine.

Handke je 1996. godine napisao esej "Pravda za Srbiju". U međuvremenu, on je doveo u sumnju takozvani genocid u Srebrenici, a za opsadu Sarajeva, za koju su optuženi Srbi, rekao je da su je inscenirali muslimani u BiH.