latinica  ћирилица
16/10/2020 |  09:51 ⇒ 11:27 | Autor: RTRS

Daun sindrom centar: Radionica o zdravoj prehrani

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske i ministar Boris Pašalić stimuliše osobe sa Daunovim sindromom u proizvodnji zdrave hrane.
Daun sindrom centar - Foto: RTRS
Daun sindrom centarFoto: RTRS

USZ Daun sidrom centar Banjaluka održao on lajn radionicu povodom Međunarodnog dana zdrave hrane 16. oktobra pod  nazivom "Hranimo se da bi živjeli, a ne živimo da bi se hranili".

Na radionici je razgovarano o značaju pravilne, zdrave ishrane uz moto "Neka vaša hrana bude lijek, a vaš lijek vaša hrana".

U radionici su uživo učestvovale osobe sa Daunovim sindromom iz Banjaluke, Prijedora, Laktaša, a on lajn su bile uključene osobe sa Daunovim sindromom iz zemalja regiona, kao i iz EU.

Razgovarano je o zajedničkom projektu Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i USZ Daun sindrom centar Banjaluka "Proizvodnja zdrave hrane" koji podrazumijeva da će se u Komuni Banja Vrućica proizvoditi organska hrana tj. da će osobe sa Daun sindromom u plastenicima, koje je donirao ministar Boris Pašalić, upravo proizvoditi zdravu hranu, a u sklopu tog projekta predviđeno je sadnja 150 sadnica raznog voća autohtonih sorti.

Gojaznost je prateći problem većine osoba sa Daunovim sindromom, te je ovoj temi bila posvećena posebna pažnja. Učesnici radionice su se uključivali u dijalog i rečeno je da većina dok jede misli:"Sve dok nam je u ustima zalogaj hrane, problemi su riješeni" i tako se stvara navika da jedući možemo rješavati sve probleme.

Tema je bila i višak hrane, pravilno skladištenje, hranu ne treba da bacamo. Razgovarano je o siromaštvu i gladi, dok jedni bacaju hranu i jedu u izobilju, na drugoj strani neki umiru od gladi, a moglo bi ih spasiti upravo to sšo su neki bacili u smeće.

Savremeni način života potisnuo je tradicionalni način prehrane i zamijenio ga industrijskim prerađevinama. Trebamo biti svjesni da organska hrana nije ništa skuplja od konvencionalne, a zdravlje mora biti na prvom mjestu.

Zdrava ishrana se ne zasniva samo na usvajanju zdravih životnih navika, nego odricanju od loših prehrambenih i životnih navika čime ćete se osloboditi negativnih efekata loše prehrane kao što su hronični umor, depresija, ovisnost o hrani i naravno suvišni kilogrami što je kod osoba sa Daunovim sindromom problem.

Bilo je riječi i o tome kako organizam pripremiti za zimu, kako pravilnom prehranom podižemo naš imunitet.