latinica  ћирилица
16/10/2020 |  10:09 ⇒ 10:09 | Autor: SRNA

Srbi spremni da budu stabilan most između Istoka i Zapada

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da su Srbi kao narod navikli da budu između Istoka i Zapada, te da je istorija pokazala da su često bili poligon sukoba, zbog čega su platili visoku cijenu.
Patrijarh srpski Irinej  (foto:fonet SPC) -
Patrijarh srpski Irinej (foto:fonet SPC)

- Imam utisak da smo danas spremni da budemo čvrst i stabilan most između Istoka i Zapada. I jednoj i drugoj strani vjerovatno će biti potrebno vrijeme dok se ne uvere da možemo svima biti pouzdan partner i prijatelj. Pritom, ostaćemo dosljedni svojim korijenima i tradiciji - rekao je patrijarh Irinej.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, patrijarh je naglasio da u rješavanju ovog pitanja prvi uslov treba da bude bezbjedan povratak oko 250.000 Srba, protjeranih od 1999. do 2004. godine.

- Međunarodna zajednica treba da pomogne, najprije, po tom pitanju, pa tek onda da organizuje razgovore o drugim temama - rekao je patrijarh Irinej za Večernje novosti.

Odgovarajući na pitanje da li je sporazum iz Vašingtona dobar put da Srbi i Albanci postignu kompromis, patrijarh Irinej je naveo da je srpski narod u mnogim prilikama posvjedočio prijateljski odnos prema SAD.

- Pogledajte koliko je tamo Srba koji su svojim znanjem i radom doprinijeli razvoju Amerike, a to čine i danas. Јoš se pitam čime smo zaslužili da nas bombarduju 1999. godine. Oni su velika politička, ekonomska i vojna sila koja je do sada bila isključivo na strani Albanaca, uprkos našim molbama da treba objektivno sagledati krizu na Kosovu i Metohiji - istakao je patrijarh Irinej.

Patrijarh smatra da treba prepustiti Srbima i Albancima da se sami o svemu dogovore bez nametanja rješenja u korist samo jednog naroda.

- U tom pogledu, SAD mogu odigrati veliku i istorijsku ulogu - poručio je patrijarh srpski.

Govoreći o tome kako vidi budućnost vjernika i srpskog naroda u Crnoj Gori u svjetlu posljednjih promjena, patrijarh Irinej je rekao da je bilo pitanje koliko dugo će Evropa imati strpljenja da toleriše političara koji se izjašnjava kao ateista, a otvoreno govori o stvaranju takozvane crnogorske pravoslavne crkve u režiji jedne političke partije u sekularnoj državi.

- Vrhunac tog sumanutog plana je nakaradni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim su htjeli da legalizuju otimanje svetinja u eparhijama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Zadivljen sam narodom koji je molitvenim litijama i demokratskim putem uspio da sačuva svoju vjeru i pradjedovske svetinje - naglasio je patrijarh Irinej.