latinica  ћирилица
16/10/2020 |  11:25 ⇒ 12:28 | Autor: SRNA

Osveštani spomenici svirepo ubijene porodice Tešanović (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosića prisustvovali su danas u Miljevićima osveštanju spomenika za devetoro članova porodice Tešanović, koja je svirepo ubijena na početku rata, a među kojima i troje djece.
Dodik i Ćosić prisustvovali osveštanju spomenika - Foto: SRNA
Dodik i Ćosić prisustvovali osveštanju spomenikaFoto: SRNA

Dodik je rekao da su pobijeni bili civili i da za ovaj zločin niko do sada nije odgovarao.

- Ovu porodicu su bezočno ubili neljudi i neka je proklet svako ko je ubio dijete sa bilo čije strane. Pokojni patrijarh Pavle je govorio da kada ubijete dijete ubili ste čitav svijet, a ovdje je ubijeno troje djece - rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedsjedništva BiH ističe da sama spoznaja da se to desilo boli do neslućenih razmjera.

- Neka su prokleti svi oni koji su ovaj zločin počinili i neka ih stigne pravda - istakao je Dodik.

Milena Vitković iz Trnova u proteklom ratu izgubila je deset najbližih članova porodice Tešanović - dva brata, dvije snahe, bratića od godinu i po dana, majku, strica i strinu i njihovo dvoje djece kao i sina od drugog strica koji je sahranjen na Vojničkom groblju na Sokocu.

Foto: SRNA

Za posmrtnim ostacima članova porodice Tešanović tragalo se deset godina, a pronađeni su na Treskavici.

Tada su i postavljeni nadgrobni spomenici, koji su 2018. godine obnovljeni uz finansijsku pomoć tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Milena Vitković se zahvalila Dodiku što je, kako kaže, imao sluha za nekoga ko plače i odgovorio na zahtjeve da se izgadi grobnica stradalim članovima porodice Tešanović, koji su dali živote za današnju Republiku Srpsku.

Zločin nad srpskim civilima u selu Ledići, među kojima su i članovi porodice Tešanović, 3. juna 1992. godine u večernjim časovima, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

U zločinačkom pohodu pripadnika takozvane Armije BiH ubijeno je 10 članova porodice Vasić, cijela porodica Tešanović, koja je imala devet članova, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić koja je imala 92 godine, a najmlađa Milun Tešanović koji je imao samo 18 mjeseci, a kojem su, prema izvještaju patologa, zločinci lomili nejake ruke i noge.

Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno d se izgubio skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje su pronađene odvojene od tijela.

Prema izvještaju MUP-a Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na najbrutalniji način - klanjem, vješanjem ili gušenjem.