latinica  ћирилица
16/10/2020 |  12:22 ⇒ 12:34 | Autor: Agencije

Organizatori imaju četiri scenarija za OI u Tokiju

Јedan od najvažnijih sastanaka pred Olimpijske igre u Tokiju održan je putem interneta.
OI Tokio -
OI Tokio

Bilo je planirano da se šefovi misija iz 206 zemalja sastanu u Tokiju, ali zbog trenutne situacije sa pandemijom  odlučeno je da se ovaj sastanak održi u drugačijoj formi.

Prvo su se svim učesnicima sastanka obratili predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah i predsjednik organizacionog komiteta Tokio 2020 Јoširo Mori.

Oni su se složili u ubjeđenju da će Olimpijske igre u Tokiju biti najbolje organizovane do sada. Takođe je napomenuto da će u narednim mjesecima biti jasno definisane sve mjere koje će biti preduzete radi suzbijanja širenja pandemije.

Predstavnik Olimpijskog komiteta Srbije bio je Damir Štajner, šef misije olimpijskog tima Srbije. Štajner je istakao da su na ovom sastanku razmatrane sve pojedinosti u vezi sa organizovanjem Igara, do najsitnijih detalja.

- Sastanak je bio izuzetno sadržajan i razmatrali su se svi organizacioni aspekti i procedure koje će važiti u Tokiju. Pojednostavljene su usluge za sve delegacije koje će se nalaziti na Igrama, a najveći fokus biće naravno na mjerama zaštite prije, u toku i nakon Igara, i mogu reći da se najviše radi na tome - istakao je Štajner.

Šefovi misija su upoznati i sa različitim scenarijima koji se mogu desiti tokom OI, a koje organizatori do detalja razrađuju kako bi shodno situaciji mogli da pravovremeno reaguju.

- Izložena su nam četiri scenarija za koje organizatori smatraju da su moguća u Tokiju. Može se reći da MOK I Organizacioni komitet ne prepuštaju ništa slučaju. Detaljno se razrađuju sve situacije koje se mogu desiti, od toga da je situacija sa virusom korona potpuno stavljena pod kontrolu, pa do toga da dođe do potencijalno većih problema. U svakom slučaju će se egzaktno znati koje su procedure i kako se postupa - naveo je Štajner.

Organizatori se oslanjaju na skoro odobrenje upotrebe vakcine i na razvijanje brzih testova koji će se obavljati često tokom Olimpijskih igara.

- Prema onome što sada znamo, sportisti i članovi delegacija ne bi trebalo da budu u karantinu po dolasku u Јapan. Česta testiranja učesnika testovima planiraju se prije dolaska u Tokiju, po samom dolasku, kao i tokom samih Igara. Potvrđeni su svi sportski objekti koji će biti u upotrebi za treninge i takmičenja, kao i objekti koji će se koristiti u Olimpijskom selu. Pripreme za Igre teku sjajno i bez zastoja. Ukoliko situacija nastavi da se razvija prema očekivanom scenariju, od februara će biti moguće posjete Јapanu i Organizacionom komitetu. Moj utisak je da su se MOK i Organizacioni komitet adaptirali na novonastalu situaciju i da odlično funkcionišu - zadovoljan je Štajner.

Olimpijske igre u Tokiju održaće se od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine.