latinica  ћирилица
16/10/2020 |  12:22 ⇒ 12:22 | Autor: SRNA

BiH protjeruje 44 stranca

Služba za poslove sa strancima BiH je, zbog nezakonitog ulaska ili boravka, izrekla mjeru protjerivanja za 44 strana državljanina sa zabranom ulaska i boravka u BiH, među kojima su državljani Turske, Maroka, Alžira i Pakistana.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Ova lica su stavljena pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije BiH, saopšteno je iz ove službe.

U objektima na području Sarajeva, Velike Kladuše i Bihaća, prilikom inspekcijskog nadzora utvrđene su određene nepravilnosti, te su vlasnicima objekata koji su pružali usluge smještaja stranim državljanima izdata četiri prekršajna naloga zbog nepoštivanja zakonskih odredaba.

Zbog nepoštivanja zakonskih odredaba u vezi sa prijavom boravka stranaca, Zakonom o strancima propisana novčana kazna za fizičko lice koje pruža usluge smještaja je od 200 do 800 KM, za pravno lice od 500 do 2.500 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu od 200 do 800 KM.

Služba za poslove sa strancima u istom periodu udaljila je sa teritorije BiH 21 stranog državljanina.

Na osnovu Sporazuma o readmisiji u Srbiju su vraćena tri strana državljanina, od kojih su dva državljanina Avganistana i jedan državljanin Tunisa.

U saradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije u zemlju porijekla vraćen je jedan državljanin Pakistana, dok je Služba samostalno realizovala dobrovoljni povratak za 17 državljana Turske u zemlju porijekla.

Inspektori za strance u saradnji sa policijskim službenicima sprovodili su zajedničke aktivnosti na području Sarajeva, Bihaća, Velike Kladuše i Donjeg Vakufa i one su rezultirale pronalaženjem stranih državljana koji su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji BiH, ističe se u saopštenju.

Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka ove godine bilo je 14.070 migranata, od kojih samo u posljednjih sedam dana njih 302.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.007 migranta.

Služba za poslove sa strancima će, u skladu sa nadležnostima i kapacitetima, nastaviti sa pojačanim operativnim aktivnostima kao odgovor na povećan priliv migranata u BiH.