latinica  ћирилица
16/10/2020 |  12:41 ⇒ 12:42 | Autor: SRNA

Za osam dana odluka o Tačiju i Veseljiju

Specijalni sud u Hagu za ratne zločine OVK ima još osam dana da potvrdi ili odbaci optužnicu za ratne zločine protiv predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija, predsjednika Demokratske partije Kosova Kadri Veseljija i još desetak bivših pripadnika terorističke OVK.
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Gazeta Alo) -
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Gazeta Alo)

Rok od šest mjeseci od kada je optužnica predata sudiji za prethodni postupak ističe 24. oktobra utvrđen je Pravilnikom o radu suda.

U tom roku sudija za prethodni postupak ima mogućnost da optužnicu potvrdi, vrati na dopunu ili odbaci uslijed nedostatka dokaza ili zbog drugih nedostataka.

Iz Specijalnog suda u Hagu pojašnjavaju da postoji i mogućnost da ne bude objavljeno da li je optužnica potvrđena, odbačena ili vraćena na dopunu ukoliko sudija za prethodni postupak procijeni da bi time bila ugrožena bezbjednost ili bi bilo moguće miješanje u postupak.

Tači, Veselji i još desetak bivših pripadnika tzv. OVK osumnjičeni su za ubistvo oko stotinu civila, pripadnika manjinskih zajednica i političkih neistomišljenika.

Iz izvora bliskih istražiteljima Srni je rečeno da je desetak Albanaca dalo izjave u kojima svjedoče o direktnoj odgovornosti Tačija, Veseljija i ostalih pripadnika tzv. OVK iz njihovog najbližeg okruženja.