latinica  ћирилица
16/10/2020 |  13:17 ⇒ 14:32 | Autor: SRNA

Petričević: Podrška razvoju poslovnog ambijenta za ulaganja

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da Ministarstvo podržava sve aktivnosti Razvojne agencije Srpske, s ciljem stvaranja što boljeg poslovnog ambijenta i privlačenja stranih investicija i investitora.
Vjekoslav Petričević - Foto: SRNA
Vjekoslav PetričevićFoto: SRNA

- Pokušavamo da zakonom o slobodnim zonama ostvarimo taj ambijent koristeći sva iskustva iz regiona i, naravno, koristeći aktivnosti koje sprovodi Razvojna agencija - izjavio je Petričević novinarima u Doboju, gdje prisustvuje godišnjem koordinacionom sastanku koji Razvojna agencija Srpske organizuje sa predstavnicima lokalnih razvojnih agencija i odjeljenja za privredu/lokalni ekonomski razvoj gradova i opština Srpske.

Petričević je rekao da je resorno ministarstvo danas raspisalo javni poziv za podršku prerađivačkim subjektima koji su tokom ove godine izvršili nabavku novih tehnologija, odnosno opreme, s ciljem pružanja podrške zbog virusa korona.

- Јavni poziv je danas stupio na snagu, a biće objavljen u narednih 15 dana - izjavio je Petričević i pozvao privredne subjekte iz prerađivačke djelatnosti da apliciraju.

Direktor Razvojne agencije Republike Srpske Marinko Đukić rekao je da je danas prisutno više od 40 predstavnika iz opština i gradova, sa kojima je razgovarano o promociji ulaganja.

- Želimo da ojačamo i oblikujemo postojeću bazu podataka naših preduzeća, koju ona mogu da ponude stranim investitorima, a, takođe, i bazu lokacija, kao i lokaciju svih opština i gradova širom Republike Srpske, sa svim elementima i podacima koji mogu da interesuju investitora - izjavio je Đukić.

Đukić je rekao da se u tom pravcu, a uz podršku Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, koriste iskustva i prakse iz Srbije, zbog čega su i održane studijske posjete razvojnim agencijama Srbije i Vojvodine, budući da je Srbija zemlja sa najviše stranih ulaganja po glavi stanovnika.

On je naveo da se danas raspravlja i o problemu zaštite intelektualne svojine, za koju smatra da nije najbolje uređena, te naveo primjer dobojskog preduzetnika Zvjezdana Višta, koji je svoje inovacije patentirao u SAD, zbog povoljnih uslova.

Direktor Razvojne agencije Gradiške Bogdan Vicanović ukazao je na značaj ovakvih sastanaka, s ciljem razmjene dobrih praksi i iskustava.

Vicanović je rekao da je ova agencija sa lokalnim privrednicima za tri godine realizovala više od 60 projekata sa 5,9 miliona povučenih donatorskih sredstava.