latinica  ћирилица
16/10/2020 |  13:57 ⇒ 14:00 | Autor: SRNA

Šukalo: Dodik odbranio srpski nacionalni interes

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odbranio je srpski nacionalni interes oborivši prijedlog odluke o priznanju samoproglašenog Kosova i Metohije, izjavio je pomoćnik generalnog sekretara Vlade Republike Srpske za pravne poslove Marko Šukalo.
Marko Šukalo - Foto: SRNA
Marko ŠukaloFoto: SRNA

Komentarišući jučerašnju sjednice Predsjedništva BiH, Šukalo je rekao da je napokon riješena dilema oko toga da li BiH u budućnosti priznaje ili ne priznaje samoproglašeno Kosovo i Metohiju.

- Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić je Srbima samo učinio uslugu što je to pitanje stavio na dnevni red sjednice, nakon čega je prijedlog odluke o priznanju juče pao za sva vremena - rekao je Šukalo Srni.

Šukalo je istakao da je ovo jako bitna stvar, jer obavezuje sve institucije, funkcionere, predstavnike BiH, kako u unutrašnjim odnosima tako i međunarodnim, da poštuju odluku Predsjedništva BiH koje se opredijelilo da ne priznaje samoproglašeno Kosovo i Metohiju i da priznaje potpuni suverenitet Srbije.

- Ovo je dobro i za odnose Srpske i Srbije, koji su nikada bolji u posljednjih 25 godina. U svjetlu tih odnosa je i najava da će Srbija izmijeniti Zakon o državljanstvu, čime će Srbi u Srpskoj samim rođenjem dobiti pravo na državljanstvo Srbije, što ima veliki značaj za sve nas - poručio je Šukalo.

Govoreći o radu ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković, Šukalo je naveo da se Predsjedništvo BiH jasno očitovalo po pitanju njenog djelovanja, koje je bilo potpuno jednostrano u posljednje vrijeme.

Šukalo je napomenuo da je Savjet ministara samo pomoćno tijelo Predsjedništva BiH, koje ima nadležnost da vodi spoljnu politiku BiH, dok Ministarstvo inostranih poslova samo izvršava ono što odluči Predsjedništvo.

- Mi smo imali drugačiju praksu u posljednje vrijeme, jer je Turkovićeva, na primjer, na svoju ruku stvaljala potpis BiH na međunarodnu deklaraciju o zaštiti ljudskih prava u dvije kineske provincije. Mi iz Republike Srspke ne želimo i nećemo dozvoliti da bilo ko sa bošnjačke strane remeti naše odlične odnose sa Kinom - rekao je Šukalo.

Prema njegovim riječima, Turkovićeva je pozvana da u buduće postupa samo u skladu sa Ustavom BiH i odlukama Predsjedništva BiH.

Kad je riječ o stavu Suda BiH po pitanju odluke Centralne izborne komisije BiH u vezi sa učešćem Ujedinjene Srpske na lokalnim izborima, Šukalo je rekao da se još jednom dokazalo da CIK ne samo što nije legitiman nego je i nestručan, što dalekosežno može da izazove posljedice u BiH.

- CIK je nizom odluka dokazao svoju nestručnost, od odlaganja izbora do pokušaja izbacivanja političke partije iz Republike Srpske iz izbornog procesa - rekao je Šukalo.