latinica  ћирилица
16/10/2020 |  14:21 ⇒ 15:26 | Autor: SRNA

Višegrad: 28 godina od stradanja 28 Srba na Meremišlju

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje na brdu Meremišlje kod Višegrada danas je obilježeno 28 godina od stradanja 28 boraca Vojske Republike Srpske, 24 pripadnika Višegradske brigade i četiri pripadnika ruđanske brigade, među kojima je bilo i osoblje saniteta.
Višegrad - sjećanje - Foto: SRNA
Višegrad - sjećanjeFoto: SRNA

Predsjednik Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić podsjetio je da je ovo mjesto gdje je Višegrad u jednom danu izgubio 24 borca i gdje je stradala medicinska sestra.

On je rekao da su pripadnici takozvane Armije BiH 16. oktobra 1992. godine zarobili četiri borca, a jednom su poslije mučenja zavezali kamen oko vrata i bacili ga u rijeku Drinu.

- Ovdje su vojnici i ubijani i mučeni, što ne priliči nijednoj vojsci, bez obzira o kojoj strani je riječ - naveo je Savić.

Predsjednik Boračke organizacije Rudo Momir Radović rekao je da na ovo mjesto dolaze da bi se sjetili braće koja su dala život za Republiku Srpsku.

- Obilazeći ovo mjesto, vraćaju se teške uspomene, ali ovo moramo da činimo da bismo prenosili na mlađe generacije. Njihova borba i stradanje bilo bi uzaludno ako ne bismo spominjali šta se ovdje desilo - naglasio je Radović.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je današnje obilježavanje podsjećanje na veliki zločin, kada je ubijeno 28 srpskih vojnika koji su branili Republiku Srpsku.

- Najmanje što možemo da uradimo jeste da posjetimo ovo mjesto, odamo počast svima koji su dali život za Republiku Srpsku. Na mladima je da ne zaborave sve te ratne događaje i da sjećanje prenose na buduće generacije - naveo je Đurević.

Sin poginulog borca Miroslav Kovačević rekao je da se svake godine okupljaju na Meremišlju da bi odali počast svim stradalima.

- To je najmanje što možemo da učinimo za poginule borce Vojske Republike Srpske koji su dali život za Srpsku i odbranu Višegrada - istakao je Kovačević.

Kao znak sjećanja na poginule borce Vojske Republike Srpske na Meremišlju je 2013. godine Boračka organizacija Višegrad podigla spomen-obilježje sa uklesanim imenima 24 borca iz Višegrada i četiri iz Rudog.