latinica  ћирилица
16/10/2020 |  16:44 ⇒ 16:45 | Autor: SRNA

Tepavčević: Moguće strože mjere na granicama

Član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv virusa korona Darija Kisić Tepavčević rekla je danas da postoji mogućnost da Srbija u narednom periodu donese nove, strože mjere, kada je riječ o ulasku stranih državljana u zemlju i povratka domaćih državljana iz inostranstva.
Granica Srbije i Crne Gore (foto:Jelena Jovanović) -
Granica Srbije i Crne Gore (foto:Jelena Jovanović)

- U ovom momentu nismo donijeli nijednu drugu preporuku nego što je trenutno na snazi. Međutim, imajući u vidu razbuktavanje epidemije, vrlo je moguće da će u narednom periodu doći do regulacije na granicama - rekla je Tepavčevićeva na konferenciji za novinare.

Ona kaže Krizni štab nije razmatrao uvođenje mjere zabrane kretanja ili karantina u Srbiji.

- Nismo razmatrali takve mjere i one su u direktnoj vezi sa popunjenošću kapaciteta u bolnicama i broja ljudi na respiratorima. Primarni je cilj da sve bolnice koje nisu u kovid sistemu ostanu van njega što duže kako bi mogli da liječimo primarne bolesti - naglasila je Tepavčevićeva.

Kada je riječ o školama, Tepavčevićeva kaže da su do sada u 95 odsto slučajeva registrovana sporadična zaražavanja van škole, dok je u samo dvije škole registrovano zaražavanje unutar istog odjeljenja i da nema odluke o zatvaranju škola.

Ona je ponovila da su držanje fizičke distance i nošenje maski osnovni i jedini elementi u borbi protiv virusa korona, te naglasila da su oni dovoljni ako se primjenjuju.

- Ono što može biti sljedeće je još rigoroznija kontrola njihove primjene i sankcionisanje onih koji ne poštuju - rekla je Tepavčevićeva.